Sa svih strana stiže podrška prof. dr. Gavrankapetanoviću

Radiosarajevo.ba
Sa svih strana stiže podrška prof. dr. Gavrankapetanoviću
Foto: Opća bolnica / Ismet Gavrankapetanović

"Aktuelna kampanja koja se vodi protiv prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića u režiji kadrova SDA u zdravstvenom sistemu još je jedan dokaz sasvim poremećenog sistema vrijednosti koji ova stranka demonstrira i nameće u bh. društvu"

Ovo je navedeno u saopćenju Savjeta za zdravstvo Kantonalnog odbora SDP BiH Sarajevo, nakon što je Etički komitet Ljekarske komore Kantona Sarajevo odlučio nastaviti s procesom oduzimanja licence prof. dr. Gavrankapetanoviću, v.d. direktoru Opće bolnice u Sarajevu.

"SDP je više puta ukazivala na pogubne posljedice pogrešnog upravljanja zdravstvom u Kantonu Sarajevo FBiH, a koje se dešava djelovanjem kadrova SDA i HDZ BiH. Najnovija haranga Ljekarske komore KS i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu protiv Prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića ravna je montiranim procesima iz najmračnijih perioda totalitarnih sistema", ističu iz SDP-a u saopćenju.

Dodaju da su rad i javno istupanje Dr. Gavrankapetanovića uvijek podređeni interesima pacijenata i usmjereno ka boljitku zdravstva.

"Stranački članovi ljekarske profesije odavno odustali su od osnovnih etičkih principa i svetost profesije zamijenili političkim poslušništvom prema uskom krugu moćnika okupljenih oko generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović i njenog supruga i lidera SDA Bakira Izetbegovića", saopćeno je iz SDP-a.

Podsjetili su da Gavrankapetanović istupa u javnosti dajući podršku djevojčici Nadin kojoj je na KCUS-u uskraćeno liječenje i pravo na izmještanje u kliniku izvan BiH. Upravo je to bio razlog prijave koju je razmatrala Ljekarska komora.

"Pri tome je Dr. Gavrankapetanović apostrofirao nosioce tih devijacija i potrebu da se nepravde sistemski isprave. Međutim, takvim njegovim djelovanjem akteri devastacije bh. zdravstva našli su se pogođenim", navode iz SDP-a.

Dali su mu punu podršku "u njegovom nastojanju da stanje u zdravstvu poboljša najprije razvojem kapaciteta Opće bolnice 'Prim.dr. Abdulah Nakaš' u korist građana".

Reagirao je i Zdravstveni savjet Naše stranke iz kojeg su istakli da se procesom protiv doktora Gavrankapetanovića napada na slobodu govora i mišljenja.

"Da bi nekom liječniku bila oduzeta licenca, Sud časti prethodno mora donijeti odluku o izricanju najstrožije kazne zbog kršenja etičkih principa struke. Postavlja se pitanje po čemu je to prof. dr. Gavrankapetanović prekršio etički princip? Zakon o liječništvu u članu 34. propisuje da će liječnik smatrati dobrobit pacijenta svojom prvom i osnovnom obavezom. Gospodin Gavrankapetanović je u slučaju djevojčice Nadin Smajlović upravo postupio tako", saopćili su iz Naše stranke.

Navode i da Ljekarska komora ovim činom u potpunosti gubi kredibilitet i nanosi nepopravljivu štetu liječničkoj struci.

Podrška prof. dr. Gavrankapetanoviću stigla je i iz Udruženja veterana policije za specijalne namjene "Lasta".

"Taj dan smo bili najponosniji jedni na druge, zajedno smo dobili Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva. A kao što smo zajedno dobili mnoge bitke tako ćemo biti pobjednici i u ovoj. Jer ti si istinski uvijek bio jedan od nas. 

ZAJEDNO U RATU ZAJEDNO U MIRU
DR ISMET GAVRANKAPETANOVIĆ", napisali su na svojoj Facebook stranici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije