Poslanici odlučili: Zasad ništa od izmjena Zakona o radu i zakona o "švicarcima"

Radiosarajevo.ba
Poslanici odlučili: Zasad ništa od izmjena Zakona o radu i zakona o "švicarcima"
Foto: Fena / Sa sjednice

Predstavnički dom Parlamenta FBiH nije usvojio prijedlog da izmjene i dopune Zakona o radu budu razmatrane po hitnom postupku.

Na osnovu rezultata glasanja niko od zastupnika nije bio za, 54 bila su protiv, dok je osam zastupnika bilo suzdržano.

Nije prihvaćen ni hitni postupak za usvajanje Zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima u KM.

To znači da su ova zakonska rješenja vraćena u redovnu proceduru, što će da traje.

Zastupnici također po hitnom postupku nisu izglasali prijedlog Zakona o dopuni Zakona o Vijeću zaposlenika.

U nastavku sjednice zastupnici će glasati o izmjenama Zakona o PIO, Zakonu o advokaturi, Zakonu o sudskoj policiji, Zakona o cestovnom prijevozu i drugim.

Na sjednici će biti podneseni Izvještaji o poslovanju javnih preduzeća BH i Hrvatske pošte, Elektroprivrede BiH, HZHB, Aerodroma Sarajevo i drugih.

Na dnevnom redu će se naći i Izvještaji o zaduženju FBiH na osnovu emisije obveznica kao i trezorskih zapisa.

Podsjetimo, prijedlog zakona o konverziji kredita s vałutnom klauzulom u švicarskim francima u konvertibilne marke u proceduru je upućen prije 4 godine.

Danas je stiglo upozorenje iz MMF-a, iz kojeg su se oštro usprotovili ovom zakonu.

Kada je riječ o izmjenama i dopunama Zakona o radu, podsjetiomo da je zbog predloženih rješenja Savez samostalnih sindikata BiH jučer organizirao protest, a zaprijetio je i generalnim štrajkom radnika.

Na dnevnom redu kao osma tačka našao se, prema najavi iz Parlamenta FBiH, prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH, kojeg su 1. juna uputili opozicioni zastupnici.

No, upravo na sjednici 1. juna glasano je, i nije izglasano, također o nepovjerenju Vladi, o zahtjevu za ostavkom Vlade, kao i o zahtjevu za ostavkom premijera Fadila Novalića, i zamjenika premijera Jelke Milićević i Veska Drljače.

Naknadno je na dnevni red uvrštena i informacija o posljedicama epidemije, a poslanici će, između ostalog, razmatrati i niz izvještaja o poslovanju javnih preduzeća u proteklim godinama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije