Posebna sjednica NSRS-a o popisu u RS-u 13. jula

Fena
Posebna sjednica NSRS-a o popisu u RS-u 13. jula
/ Željka Cvijanović, predsjednica Vlade bh. entiteta Republika Srpska, studirala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, potom na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci i na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Magistrirala je u oblasti d
Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a o popisu u tom bh. entitetu bit će održana 13. jula, odlučeno je danas na Kolegiju entitetskog parlamenta.

Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović zatražila je da se sazove posebna sjednica entitetskog parlamenta na kojoj bi se razmatrao Prijedlog zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u RS-u.

Ovaj prijedlog zakona u skupštinsku proceduru upućen je po hitnom postupku.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović je danas, nakon sjednice Kolegija entitetskog parlamenta, rekao novinarima da postoji zakonska osnova da RS objavi rezultate, nezadovoljna načinom kako je direktor Agencije za statistiku Velimir Jukić donio odluku o metodologiji obrade popisnih rezultata.

"RS ne smije da šuti na tu odluku i morala je da zauzme ovakve stavove", rekao je Čubrilović.

Nakon posebnog zasjedanja Narodne skupštine RS-a, 21. juna, usvojeni su zaključci u kojima se, između ostalog, ne priznaju rezultati popisa stanovništva u BiH te traži da Vlada RS-a predloži zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova RS-a, kako bi Zavod za statistiku mogao objaviti rezultate popisa u RS-u.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik nedavno je rekao da će RS objaviti sopstvene podatke o popisu.

Vlada RS-a je jučer po hitnom postupku utvrdila Prijedlog zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u RS-u. Zakonom se uređuje način obrade i objavljivanja rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. za teritoriju RS-a, a rezultate popisa objavljuje Zavod za statistiku RS-a prema Programu obrade podataka, saopćeno je nakon sjednice iz entitetske vlade.

Program obrade podataka donosi Zavod nakon što se Prijedlog programa prethodno razmotri i usaglasi od Popisnog biroa Republike Srpske.

Iz entitetske vlade se precizira da se Programom obrade podataka uređuju način obrade podataka i sadržaj obradnih tabela.

Program obrade podataka donijet će Zavod u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Rezultati popisa objavit će se u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona, navodi se u saopćenju iz entitetske vlade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije