Poruke sa protesta podrške Mehmedagiću: "Ovdje nešto smrdi"

20
Radiosarajevo.ba
Poruke sa protesta podrške Mehmedagiću: "Ovdje nešto smrdi"
Foto: N.G / Radiosarajevo / Salko Zildžić

Ispred zgrade Tužilaštva BiH održavaju se protesti podrške Osmanu Mehmedagiću.

Među okupljenima su i Vasvija Vidović, advokat, Fikret Prevljak,bivši čelnik SDA Ilidža i kandidat za načelnika te općine ali i Salko Zildžić, SDA-ov kadar iz Tuzle koji se obratio okupljenima i naglasio kako je ovo hapšenje jedna predstava za javnost. 

"Već više od godinu dana pratim politička zbivanja i rad Tužilaštva kada je u pitanju odnos prema Obavještajnoj agenciji. Dešava se nešto što nije zapamćeno u demokratskim sistemima, X je pokušaja da se naruši ta agencija. Ovo je protest običnih građana, hapšenje je jedna predstava za javnost", kazao je Zildžić ističući da su mnoge afere zataškane, a da je u posljednjih nekoliko godina primjetan udar na Mehmedagića.

Tvrdi kako on i okupljeni žele da se postupa po zakonu.

"Ovdje nešto smrdi i ja se nadam da će se to i dokazati, da će Mehmedagić izaći kao živ, zdrav i častan čovjek koji se dokazao i u ratu kada je svojim tijelom štitio rahmetli predsjednika Izetbegovića. Drugim riječima, radi se o politički montiranoj optužnici, koja se kontinuirano nastavlja, jer ovo nije prvi takav slučaj", smatra Zildžić. 

Građani su nosili i transparente preko kojih su poručili "ostavke, izdaja se ne oprašta, nije vam ovo 1983. godina", a kratko su i zviždali i dobacivali s ciljem stvaranja buke. 

Protesti podrške Osmanu Mehmedagiću - undefined

Foto: N.G. /Radiosarajevo.ba: Protesti podrške Osmanu Mehmedagiću

Skandiranje riječi "Ostavka" bilo je upućeno glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH i postupajućem tužiocu u istrazi koja se vodi protiv Osmana Mehmedagića. Okupljeni zvižde i aplaudiraju kako bi napravili buku.

O hapšenja Mehmedagića govorila je i advokatica Vasvija Vidović koja tvrdi da je njegova diploma važeća.

"Okružni banjalučki Sud poništio je odluku inspekcijskih organa, Dakle, situacije je bila takva da je diploma bila proglašena nevažećom, odluka je potom ukinuta, a prema podacima koje ja imam ona je validna i važeća. Po onome što sam vam je rekao Tužilac, OSA je u svom dosijeu imala samo tu diplomu, i na osnovu te validne i važeće diplome direktor OSA-e je primao platu. Prema tome, ne može se u tom segmentu govoriti o imovinsko-pravnoj koristi", poručila je Vidović.

Podsjećamo, Osman Mehmedagić je jutros predat tužiocu u Tužilaštvu BiH na daljnje postupanje nakon što je ostao 24 sata u prostoriji za zadržavanje MUP-a KS. U zakonskom roku bi tužilac trebalo da zatraži pritvor za Mehmedagića ili da ga pusti na slobodu.

Upravo zbog ovih dešavanja neformalna grupa građana je jutros i organizovala protest podrške Mehmedagiću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije