Osman Mehmedagić predat Tužilaštvu BiH

10
Radiosarajevo.ba
Osman Mehmedagić predat Tužilaštvu BiH
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Direktor OSA-e Osman Mehmedagić napustio MUP KS

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić je predat u nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine nakon što je ispitan u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, pola sata prije nego je sproveden u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a KS, inspektori i građevinski vještaci završili su pretres njegovih nekretnina u Sarajevu.

Utvrđivanje vrijednosti kuće direktora OSA-e izvršeno je i zbog toga što se Osmanagić tereti za pranje novca prilikom kupovine u Sarajevu.

Povod za sumnju je što novac kojim je kupio kuću, Mehmedagić nije podigao sa računa u banci.

Podsjetimo i to, u vezi privođenja na saslušanje Mehmedagića oglasili su se i iz Tužilaštva BiH.

U saopćenju su naveli da se Mehmedagić tereti za tri kaznena djela - zlouporabe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca.

"Po nalogu Tužilaštva BIH lišen je slobode osumnjičeni Osman Mehmedagić. Lišenje slobode realizirali su policijski djelatnici MUP-a Kantona Sarajevo. Tužilaštvo BiH vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za kaznena djela zlouporabe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca. Postupajući tužitelj koordinira rad ovlaštenih policijskih djelatnika na terenu, te će tokom dana narediti dalje aktivnosti u predmetu", navedeno je ranije u saopćenju Tužilaštva BiH. 

S druge strane, nešto ranije u vezi saslušanja direktora OSA-e oglasili su se i iz MUP-a KS. 

“Postupajući po zahtjevu Tužilaštva Bosne i Hercegovine policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo lišili su slobode O. M. iz Sarajeva i isti nalazi u službenim prostorijama na kriminalističkoj obradi. U vezi sa navedenim, pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS poduzimaju određene operativne i kriminalističko istražne mjere i radnje na području Kantona Sarajevo”, navodi se u saopćenju Uprave policije MUP-a KS i odjeljenja sa odnose s javnošću.

Ispred Tužilaštva BiH za danas je zakazan protest zbog hapšenja Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA).

Protest je planiran u 9:30 sati, a njihovo zakazivanje potvrdili su iz Koordinacije boračkih saveza FBiH zbog, kako kažu, dvostrukih aršina Tužilaštva BiH.

U saopćenju koje su poslali, naveli su da su duboko uznemireni zbog hapšenja Mehmedagića - prvenstveno jer ova akcija dolazi nedugo nakon što je Mehmedagić oslobođen pred Sudom za optužbe koje mu je Tužilaštvo BiH stavljalo ranije na teret.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije