... / Nove Dodikove provokacije iz Beograda: RS ima pravo da formira svoju vojsku

07. 10. 2021. u 15:19:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nastavlja sa provokacijama iz susjedne Srbije.

Tokom današnje posjete Beogradu izjavio je "da je politika RS striktno poštovanje Ustava BIH te da RS ima pravo da formira vojsku".

Dodik je na danas održanoj tribini "Sloboda i samostalnost Republike Srpske" rekao da bh. entitet RS, navodno, nije dozvolio promjenu Ustava, osim u dijelu oko distrikta Brčko, što "nije bilo sistemskog karaktera", te naglasio da će zvanična Banja Luka insititirati na poštovanju Ustava BIH.

"Naša jedina bezrezervna politika je apsolutno poštovanje Ustava BIH", rekao je on Dodik.

Dodao je da je taj ustav prenio RS elemente države, teritoriju, narod.

Kazao je da u BiH institucionalna kriza traje skoro 30 godina, te ponovo optužio međunarodnu zajednicu i SAD da su za to odgovorni.

Kritikovao je i Europsku uniju jer, prema njegovom mišljenju, samo ponavlja reciklirane stavove i ideje SAD-a.

Dodik je rekao da iz EU stalno govore o vladavini prava, dok, kako je naveo, muslimani žele da ovladaju pravosuđem i tužilaštvom u BiH.

Ponovio je "da RS ima pravo da formira svoju vojsku" i po Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu, kao i da ne priznaje novog visokog predstavnika u BiH, jer, kako je rekao, njegovo imenovanje nije potvrđeno u UN-u.

Prema njegovim riječima, "novi visoki predstavnik, može da se šepuri po regionu i po Beogradu, ali ga RS ne priznaje", prenosi Beta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (13)