Poručio da bi sve ponovio: Kako je Kordić prijetio nestankom muslimana!

21
Radiosarajevo.ba
Poručio da bi sve ponovio: Kako je Kordić prijetio nestankom muslimana!
Foto: Arhiv / Vinko Puljić na misi sa Darijom Kordićem u Busovači

Dosta pažnje bosanskohercegovačke i regionalne javnosti izazvao je snimak druženja na kojem je osuđeni ratni zločinac, bivši lider HDZ-a BiH i potpredsjednik tzv. HR Herceg-Bosne Dario Kordić dao gotovo prijeteći odgovor na pitanje, kako je rekao, prijatelja sa sjevera Hrvatske, "je li vrijedilo zatvora i rata?".

"Rekao sam, sve bih ponovio! Sekunde ne bih zamijenio. Svaka sekunda je vrijedila", rekao je Kordić, na što su mu prisutni zapljeskali i zapjevali pjesmu Miroslava Škore Vrijedilo je.

Više o tome čitajte OVDJE.

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

Nema BiH, nema muslimana…

Onima koji su pratili ratno djelovanje Kordićevo djelovanje tokom "udruženog zločinačkog poduhvata" i "međunarodnog oružanog sukoba" s učešćem regularnih snaga Hrvatske vojske (HV) - ovakvo djelovanje nije iznenađujuće.

Štaviše, nedovoljno je poznato da je Kordić Bošnjacima u srednjoj Bosni 1. februara 1993. godine prijetio nestankom!  

To je poruka, kako u svom djelu Rat u srednjoj Bosni bilježi historičar dr. Amir Kliko po sadržaju gotovo identična, ista kao ona zlokobna lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića u Skupštini RBiH oktobra 1991. godine.

Hrvatsko narodno vijeće BiH: "Stidimo se. Užasnuti smo izjavom Darija Kordića"

Hrvatsko narodno vijeće BiH: "Stidimo se. Užasnuti smo izjavom Darija Kordića"

U prijetećoj izjavi Kordić je za Studio Vitez TV HZHB kazao:

"Nemojte se igrati s time! Budete li išli na neku od drugih općina, može se desiti ne samo da ne bude države Bosne i Hercegovine, nego da ne bude ni muslimanskog naroda".

Općinski odbor SDA Vitez oglasio se 2. februara saopćenjem za javnost u kojem je osudio Kordićevu prijetnju, prepoznajući u njoj Karadžićevu.

"Kordićeva poruka naišla je na odličan prijem kod ekstremista HVO-a. Odmah nakon televizijskog priloga bacili su tri eksplozivne naprave na jednu bošnjačku kuću u Vitezu, od kojih su prve dvije, vjerovatno zbog njihove nespretnosti, završile u krugu Impregnacije", naveo je Kliko u knjizi.

Murat Tahirović: Da smo ozbiljna država Kordić bi veĉ bio uhapšen!

Murat Tahirović: Da smo ozbiljna država Kordić bi veĉ bio uhapšen!

Kordić je, piše Kliko, vukao sve konce u srednjoj Bosni s hrvatske strane, čak i one na kojima je visio general Tihomir Blaškić, također, haški osuđenik.

"Iako je imao određen položaj u vrhu komandne strukture srednjobosanskog HVO-a, daleko je važnija činjenica da je bio nesporni lider HZHB u srednjoj Bosni, odnosno ključni čovjek Tuđmanove politike u toj regiji. Njegova prijetnja mora se razumijevati kao prijetnja te politike, vodstva HZHB u cjelini i HVO-a srednje Bosne. Naročito iz razloga što nakon nje niko ko mu je bio nadređen, Boban u Mostaru i Tuđman u Zagrebu, nisu poduzeli ništa po tom pitanju", piše Kliko.

Shvatite ga ozbiljno

Naprotiv, njegova politička karijera nastavila se uzdizati do te mjere da je nakon Mate Bobana postao čak i predsjednik HDZBiH!

Inače, Kordić je svoju prijetnju obistinio samo dva i pol mjeseca kasnije, 16. aprila 1993. godine prilikom masakra u Ahmićima, jednog od najtežih ratnih zločina na prostorima bivše Jugoslavije. Cijelo bošnjačko selo uništeno, zajedno sa stanovništvom. Među 116 bošnjačkih civila bilo je jedanaestero djece, te 32 žene.

Najmlađa žrtva u Ahmićima bila je tromjesečna beba.

Nakon Kordićevog priznanja da bi sve zločine ponovio: Traži se hitna reakcija Christiana Schmidta!

Nakon Kordićevog priznanja da bi sve zločine ponovio: Traži se hitna reakcija Christiana Schmidta!

U ranim jutarnjim satima 16. aprila 1993. godine jedinice za posebne namjene HVO-a Džokeri i Maturice izvršile su napad na Ahmiće. Bilo je 5.30h, a ezan za sabah-namaz, jutarnju molitvu muslimana, bio je znak za napad.

Hrvatski stanovnici tih sela su pravovremeno upozoreni o napadu, a neki su čak i sudjelovali u njemu. Hrvatske žene i djeca su evakuirani dan prije borbi. Tog jutra, HVO vozila blokirala su glavne ceste, a napad je započeo sa tri strane kako bi se stanovništvo u bijegu usmjerilo prema jugu, gdje su vojnici čekali i pucali na ljude. Manje grupe od oko pet do deset vojnika išle su od kuće do kuće, palili ih te ubijali ili tjerali mještane. Neka od tijela su pronađena u ugljenisanom stanju i u položajima iz kojih se može zaključiti da su bili živi spaljeni…

Zato kada osuđeni ratni zločinac Dario Kordić 30 godina nakon užasnih događaja u Ahmićima kaže da bi "sve ponovio", vjerujte mu. On je pokazao jasnu namjeru "da ne bude ni muslimanskog naroda".

Čovjek kojem je sisački biskup Vlado Košić ljubio ruke, kojeg su dočekali aktuelni lider HDZ-a BiH i jedan od najutjecajnijih bh. političara u ovom trenutku, Dragan Čović, današnja predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, današnja predsjednica Federacije Lidija Bradara, jedan od čelnika Državnog parlamenta Marinko Čavara, koji je gradio mit o sebi kao patniku i heroju, nesumnjivo je uvjeren da nije grješan. Da nije uopće nije griješio kada palio bošnjačku djecu i ubijao civile!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije