Hrvatsko narodno vijeće BiH: "Stidimo se. Užasnuti smo izjavom Darija Kordića"

17
Radiosarajevo.ba
Hrvatsko narodno vijeće BiH: "Stidimo se. Užasnuti smo izjavom Darija Kordića"
Foto: Radio Slobodna Evropa / Lidija Bradara, Dario Kordić, Marinko Čavara, Dragan Čović, Borjana Krišto

Stidimo se. Užasnuti smo i pogođeni izjavom haškog osuđenika za ratne zločine Darija Kordića koji, kako se na snimku objavljenom u javnosti vidi, okružen simpatizerima, poručuje da ne žali zatvora te da bi sve ponovio, navodi se danas u saopćenju za javnost koje su uputili iz Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine.

Podsjetili su da je Kordić osuđenik za teške zločine poput onog koji se dogodio u Ahmićima 1993. godine kada je u masakru ubijeno 116 Bošnjaka.

Više o slučaju čitajte OVDJE.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

"Žalimo zbog činjenice da smo prva i još uvijek jedina organizacija Hrvata u BiH koja se ograđuje i ispričava zbog štete koja se javnom prostoru čini uslijed izjava poput Kordićevih koje ne daju nadu za napredak i suočavanje s ratnom prošlošću. Pozivamo na reakciju nadležnih organa te na hitnu ogradu i osudu od političkog i vjerskog vrha koji predstavlja građane hrvatske nacionalnosti u Bosni i Hercegovini i katolike", istakli su, te poručili:

"Bol koja se ovom retorikom nanosi obiteljima žrtava obavezuje nas da ustanemo protiv onih koji tu bol proizvode ili prešućuju."

Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNV BiH) je nevladina organizacija koja je formirana davne 1994. godine i koja je, kako tvrde, "zaustavila rat HVO-a i Armije BiH u BiH". Članovi aktualnog saziva Upravnog odbora HNV BiH su: Stipe Prlić (predsjednik), Petar Matanović, Marinko Pejić, Luka Brković, Igor Kamočaji, Ivo Komšić, Ivana Krstanović, Zlatko Kovačević, Đuro Kesić, Ivo Marković i Martin Tais.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije