... / Porezna uprava objavila podatke: Koliko je trenutno ukupno zaposlenih u FBiH

10. 04. 2020. u 16:31:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine obavijestila je javnost da, shodno aktuelnoj situaciji, radi na dogradnji softverskih rješenja da se broj zaposlenih objavljuje svakodnevno.

Do uspostave ovog softverskog rješenja Porezna uprava obavještava javnost da će dva puta sedmično svakog petka i utorka objavljivati stanje broja zaposlenih po
kantonima i općinama. Podaci o broju zaposlenih osoba će se objavljivati na način da se u izvještaju koji se objavljuje utorak nalaze podaci zaključno sa predhodnim petkom, a u izvještaju koji se objavljuje u petak nalaze se podaci zaključno sa predhodnim utorkom.

Navedena dinamika publikovanja podataka uslovljena je zakonskim rokom za procesuiranje obrazaca u Poreznoj upravi FBiH, kao i otežanoj komunikaciji obveznika uplate doprinosa sa Poreznom upravom s obzirom na novonastalu situaciju.

Tabelarni pregled stanja broja zaposlenih radnika možete vidjeti na ovom LINKU.

Prema posljednjim informacijama, u FBiH je do 7. aprila bilo više od 516 hiljada zaposlenih. 

Očekivano, najviše je zaposlenih u Kantonu Sarajevo, gdje je, prema prebivalištu osiguranika, zaposleno više od 138 hiljada, a, prema sjedištu poslodavca, skoro 157 hiljada.

Slijedi Tuzlanski kanton, u kojem je zaposleno skoro sto hiljada ljudi, te Zeničko-dobojski kanton u kojem je, prema prebivalištu osiguranika, zaposleno više od 85 hiljada, a, prema sjedištu poslodavca, skoro 81 hiljada.

Najmanje zaposlenih je u Posavskom kantonu, gdje je zaposleno ukupno oko šest hiljada osoba. 

Na čemu je zasnovana razlika u broju zaposlenih?

"Objavljeni podaci o zaposlenim osobama su kreirani na osnovu obrazaca koji su procesuirani do posljednjeg statusa i proslijeđeni nadležnim vanbudžetskim fondovima. Razlika u broju zaposlenih prema prebivalištu i mjestu rada, zasnovana je na proceduri generisanja i vrsti podataka.

Naime, broj zaposlenih se bazira na prebivalištu zaposlenika (JMBG) bez obzira gdje je osoba zaposlena (u općini prebivališta ili drugoj općini ili u istom kantonu ili drugom kantonu), a broj zaposlenih prema mjestu rada, odnosno prema mjestu poslodavca (JIB-a), generisan je prema broju zaposlenih kod obveznika uplate doprinosa, bez obzira da li se radi o punom ili nepunom radnom vremenu, ili gdje uposlenik ima prebivalište (može biti iz općine gdje je zaposlen, ali može biti iz druge općine ili drugog kantona), tako da je razlika u broju za onu vrijednost koja odgovara broju osoba koje imaju dva ili više radnih mjesta sa nepunim radnim vremenom."


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA