Ponovo pao prijedlog o povlačenju sredstava MMF-a, bošnjački ministri jedinstveni!

F. V.
Ponovo pao prijedlog o povlačenju sredstava MMF-a, bošnjački ministri jedinstveni!
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sjednica Vijeća ministara BiH

Završena je 15. izvanredna/telefonska sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ali kako saznaje portal Radiosarajevo.ba ponovo nije donesena odluka o povlačenju sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Podsjetimo, riječ je o 330 miliona eura koje je MMF odobrio našoj zemlji za borbu protiv novog soja koronavirusa.

Tačnije, na sjednici Vijeća ministara je konstatiramo da je predložena tačka 1. dnevnog reda Prijedlog odluke o davanju ovlaštenja ministru financija i trezora BiH Vjekoslavu Bevandi za izdavanje promisorne note za povlačenje sredstava instrumenata za brzo financiranje (RFI) od MMF jednoglasno usvojena.

Međutim, zapelo je na 2. tački, te Prijedlog odluke o rasporedu sredstava instrumenata za brzo financiranje (RFI) od MMF nije dobio potreban broj glasova. ZA navedenu odluku je glasalo 6 članova Vijeća ministara BiH, dok su četiri glasala PROTIV.

Tako je Bevandin prijedlog o povlačenju sredstava MMF-a ponovo odbijen!

Kako nam je potvrđeno, bošnjački ministri su bili jedinstveni. Protiv odluke su glasali zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i šefica bh. diplomatije Bisera Turković, ministar odbrane Sifet Podžić, ministar sigurnosti Fahrudin Radončić i zamjenik ministra ljudskih prava i izbjeglica Dževad Mahmutović.

Prema našim sananjima, Bevanda je ponovo insistirao na stavljanju kantona u navedenu odluku!

Podsjetimo, kako su mediji ranije pisali, Bevanda je u odluci naveo da će 50 posto sredstava koji pripadnu FBiH biti transferirano kantonima, mada se u Pismu namjera kantoni nikada nisu spominjali jer nemaju međunarodno-pravni subjektivitet. Za bošnjačke ministre također je neprihvatljiva asimetrična politika koju promovira ministar Bevanda - da Vijeće ministara propisuje Federaciji kako će podijeliti sredstva, a da nema nikakve nadležnosti o tome kako će RS podijeliti sredstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije