Ponovo bez usvajanja Zakona o akcizama: Završena sjednica Predstavničkog doma

Fena
Ponovo bez usvajanja Zakona o akcizama: Završena sjednica Predstavničkog doma
Sjednica Predstavničkog doma PS BiH, na kojoj je odlučeno još uvijek nema povećanja akciza u našoj državi, završena je usvajanjem Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

Zastupnici u ovom domu raspravljaji su danas o 27. tačaka, među kojima je najzanimljivija tačka dnevnog reda bila odluka o izmjeni Zakona o akcizama, čije razmatranje po hitnom postupku nije usvojeno.

Ipak, usvojen je čitav niz drugih zakona, kao što je onaj o zaštiti i dobrobiti životinja, kojim se odgađa početak zabrane uzgoja žvotinja radi proizvodnje krzna od 2018. godine. Također, u drugom čitanju podržan je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čime se on usklađuje sa Zakonom o carinskoj politici u BiH.

Podržani su i izvještaji o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Pravobranilaštva te Vijeća nacionalnih manjina za prošlu godinu.

Također, poslanici su podržali Izvještaj o provođenju prošlogodišnjih lokalnih izbora, a predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) Irena Hadžiabdić kazala je da su u izvještaju sadržani glavni aspekti neposrednih i posrednih izbora 2016. godine.

Data je saglasnost na ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma, a među njima je i Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije o klirinškom dugu Rusije prema BiH od 125.157.834 dolara.

Predsjedavajući Doma Šefik Džaferović (SDA) najavio je da je naredna sjednica ovog doma planirana za 10. maj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije