Zastupnici se nisu izjasnili o povećanju akciza na gorivo po hitnoj proceduri

Radiosarajevo.ba
Zastupnici se nisu izjasnili o povećanju akciza na gorivo po hitnoj proceduri
FOTO: Radiosarajevo.ba / Šemsudin Mehmedović u PS BiH
Zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine na današnjoj sjednici odbili su izjasniti se o povećanju akciza koje predviđaju povećanje akciza na naftu i naftne derivate te lož-ulje za 15 feninga.

Zastupnici nisu prihvatili da se očituju o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, a izjašnjenju nisu prisustvovali Sadik Ahmetović i Šemsudin Mehmedović.

Na prethodnoj sjednici zastupnici nisu prihvatili hitnu proceduru donošenja tih zakonskih rješenja, a potom je zakone razmatralo Vijeće ministara te ih uz mišljenje Zakonodavnopravnog sektora uputilo u parlamentarnu proceduru.

Usvojeni set zakona može biti korišten za izgradnju cesta i autocesta, ali zastupnici koji su protiv povećanja akciza smatraju da će se novi nameti, tvrde, odraziti na bh. građane i posebno privrednike.

No, usvajanje tih zakona jedan je i od uvjeta za nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), odnosno to je uvjet da bi BiH uspješno prošla prvi pregled u okviru Proširenog aranžmana i bila joj doznačena tranša od blizu 155 miliona KM.

Na početku današnje sjednice predsjedavajući Doma Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije - SDA) kazao je da sjednici prisustvuje 28 poslanika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije