19 glasova protiv: Zastupnici odbili hitno usvajanje zakona o akcizama

E. H.
19 glasova protiv: Zastupnici odbili hitno usvajanje zakona o akcizama
Na sedmoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH novi zakon o akcizama, prema kojem nafta i naftni derivati u BiH trebaju poskupjeti, nije usvojen.

Zastupnici SDS-a, SDP-a BiH i DF-a, te nekolicina nezavisnih zastupnika najavili su da neće podržati ovaj zakon.

Izglasanom većinom u Predstavničkom domu odlučeno da ovaj Zakon ne bude usvojen po hitnoj proceduri, zbog nedostatka opće većine.

Zakon je odbijen i u skraćenoj proceduri, sa 21 glasom protiv, te je odlučeno da se o Zakonu o akcizama raspravlja u redovnoj proceduri.

Zbog ovog zakona prethodnih dana u javnosti su vođene brojne polemike, te su mnogi objašnjavali zašto je ovaj zakon poguban za građane BiH, a neki od zastupnika koji su glasali protiv Zakona o akcizama govorili su o tome kako je ovaj zakon težak udar na najugroženije kategorije stanovništva u BiH.

Mnogi zastupnici bunili su se zbog hitne procedure po kojoj je zakon usvojen, a neki su se čak pitali da li je riječ o pritisku MMF-a na Vijeće ministara BiH, koje je odlučilo da zakon bude u hitnoj proceduri.

Većina u Predstavničkom domu odlučila je da ne udovolji zahtjevima Međunarodnog monetarnog fonda, te ne usvoji ovaj zakon, prema kojem bi cijene goriva trebale porasti za dodatnih 15 feninga.

Taj novac, prema zakonskom rješenju, izdvajao bi se za izgradnju autocesta i puteva u Bosni i Hercegovini, odnosno, kao garant otplate kredita za više međunarodnih institucija koje kreditiraju cestogradnju u našoj državi. Dio je to i reformi koje BiH provodi u prethodnom periodu, te će tako građani morati da svoje budžete prilagode novim cijenama "crnog zlata".

Osim ovog zakona, zastupnici će, također po hitnom postupku, danas raspravljati o izmjenama i dopunama zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, te o Prijedloga zakona o osiguranju depozita u bankama BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije