Zakon na 'klimavim nogama': Hoće li gorivo u BiH danas poskupjeti

E. H.
Zakon na 'klimavim nogama': Hoće li gorivo u BiH danas poskupjeti
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održat će danas sedmu hitnu sjednicu, na kojoj bi se zastupnici ovog doma trebali izjasniti o setu Zakona o akcizama.

Ovo je jedna od najaktuelnijih tema u javnosti prethodnih dana, još otkada je Vijeće ministara BiH prošle sedmice utvrdilo set zakona o akcizama, kojima se predviđa dodatnih 15 feninga iz akciza za naftu i naftne derivate za izgradnju autocesta i cesta. Time se omogućava aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma s Europskom bankom za obnovu i razvoj, Kuvajtskim OPEC fondom, te što je ključno nastavka aranžmana MMF-om.

Ipak, čini se da ovaj set zakona neće biti usvojen, budući da su se brojni zastupnici i prije sjednice izjasnili kako neće glasati za ovaj zakon.

Jedan od glavnih protivnika ovog zakona jeste Savez za promjene, koji insistira na uvođenju plavog dizela, a Srpska demokratska stranka (SDS) je potvrdila kako će biti protiv ovog seta zakona.

To je za Radiosarajevo.ba potvrdio i Mladen Bosić, bivši predsjednik SDS i zastupnik u Predstavničkom domu. On je kazao kako je čelništvo SDS-a sinoć raspravljalo o toj temi, te da zakon vjerovatno neće biti podržan.

Ipak, vrlo je moguće da će oni glasati ako se nađe rješenje kojim će se pomoći poljoprivrednicima, a to ističu i brojni drugi zastupnici.

"Veoma je loša poruka i pogrešan pristup usvajanja ovakvih Zakona na način kako se to želi postići na sjednici, bez jasnog plana i mehanizama koji će uvjeriti Parlament i javnost u BiH da će sredstva biti iskorištena na najbolji način", kazao je za Radiosarajevo.ba Senad Šepić, nezavisni zastupnik u ovom domu.

On je istaknuo i kako je potrebno, prilikom usvajanja zakona voditi računa o opterećenju najugroženijih kategorija stanovništva, te da mogućnost usvajanja najviše zavisi od spremnosti zastupnika iz RS-a da glasaju za ovakav prijedlog. Dodao je da će na sjednici predložiti set zaključaka kojima će na neki način pomoći, kako kaže, ionako krhkoj privredi naše države.

Osim SDS-a, zastupnici SDP-a i DF-a neće dati podršku ovom setu zakona, jer smatraju da se rješenje za izgradnju autoputeva u BiH mora izvesti drukčije. Ako sve ove stranke ne podrže ovaj set zakona, bit će upitna većina za podržavanje ovog zakona. Onda bi prevagu mogli činiti zastupnici HDZ-a 1990, pojedini nezavisni zastupnici, te svakako zastupnik BPS-a Zaim Backović.

"Odmah da kažem, ja ovaj set zakona neću podržati, imaju oni svoju većinu, ako mogu neka usvoje taj zakon. Jako bi bilo zanimljivo vidjeti koliko se sada akciza naplati, a kolika je stvarna ukupna potrošnja goriva u BiH, koliko to prođe u evidenciji kroz Upravu za indirektno oporezivanje BiH", kazao je kratko Zaim Backović, pojašnjavajući kako su takvi nameti za građane nerealni, te da se prvenstveno treba spriječiti uvoz nafte i naftnih derivata preko crnog tržišta u BiH.

Uz to, ističe da prvo treba riješiti realnu potrošnju iz javnog sektora čime će se, smatra, riješiti svi problemi finansija u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije