Vijeće ministara: Šta donose zakoni o akcizama i osiguranju depozita

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara: Šta donose zakoni o akcizama i osiguranju depozita
/ Foto: Anadolija
Vijeće ministara BiH usvojilo je – većinom glasova – prijedlog izmjene i dopune Zakona o akcizama.

Izmjenama Zakona povećavaju se akcize na naftu, naftne derivate i lož ulje za 15 feninga po litru goriva. Nove akcize bit će podijeljene u omjeru 10 feninga za izgradnju autoputeva i 5 pfeniga za magistralne i ostale ceste. 

Pomenuti Zakon je bio uslov MMF-a kako bi produžio aranžman s BiH i isplatila druga tranša kredita, objasnio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i dodao da Zakon nije usvojen jednoglasno jer su protiv bili ministri iz Saveza za promjene.

Mirko Šarović, ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, objasnio je zašto je bio protiv usvojenog prijedloga Zakona.

"Glasali smo protiv u želji da pomognemo poljoprivrednicima koji će biti najviše ugroženi zbog skupljeg goriva, nakon što ih je prije dva mjeseca pogodio početak primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Predložili smo nekoliko rješenja da im pomognemo, od uvođenja plavog dizela, ili da se od novog nameta od 15 feninga izdvoje 3-4 feninga kao poticaj poljoprivrednicima", rekao je Šarović.

Izrazio je razočarenje nebrigom vlasti RS-a prema poljoprivrednicima.

"Oni stoje iza Pisma namjere prema MMF-u, odbili su pomoć poljoprivrednicima, čak se hvale kako će u budžetu uštedjeti 5 miliona maraka kroz smanjenje poticaja za poljoprivredu", rekao je Šarović i objasnio šta će se dalje dešavati:

"Zakon o akcizama ide u parlamentarnu raspravu i vidjet ćemo hoće li biti mogućnosti za pomoć poljoprivrednicima."

"MMF će dati drugu tranšu kredita, dok su EBRD, Kuvajtski fond i još neke finansijske institucije osigurale 800 miliona maraka za za cestogradnju, prije svega Koridor Vc. Sredstva od akciza ne idu na krpljenje budžeta, nego namjenski za cestrogradnju", rekao je Vjekoslav Bevanda, ministar za finansije i trezor.

Bevanda je ukazao i na značaj usvajanja Zakona o agenciji za osiguranje depozita čime će se uspostaviti državno tijelo za nadzor bankarskog sektora, sve u cilju sprečavanja turbulencija u ovom sektoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije