Uslijedit će istraga: Da li je server institucija BiH napadnut

E. H.
Uslijedit će istraga: Da li je server institucija BiH napadnut
/ Parlament i Vijeće ministara
Sistem e-vlade, nakon tri dana kvarova, ponovo je u funkciji, te su sada svim građanima ponovo dostupne web-stranice većine institucija Bosne i Hercegovine.

Kvar na ovom sistemu, tačnije na serveru koji održava ovaj sistem online, popravljen je, a kako su za Radiosarajevo.ba kazali u Vijeću ministara BiH, razlog kvara su neadekvatni uvjeti prostora u kojem se server nalazi.

"Nekoliko dana server je bio na velikim temperaturama, zbog čega je došlo do kvara, ali danas su popravljeni ventilatori koji rashlađuju ovaj server i napokon smo mogli osposobiti sistem", kazala nam je Mirjana Micevska, pomoćnica generalnog sekretara VM BiH.

Ona je za Radiosarajevo.ba potvrdila i da je Zvonimir Kutleša, generalni sekretar VM BiH zbog ovog kvara zatražio specijalnu analizu informatičkih stručnjaka iz Ministarstva za odbranu, kao svojevrsnu istragu uzroka kvarova na serveru.

"Ipak, veoma važno je istaći da su svi podaci i arhiva očuvani", dodala je Micevska.

Kako smo ranije izvještavali, server e-vlade pokvario se u ponedjeljak, zbog čega su praktično internet platforme svih institucija bile u blokadi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije