Politico: Evropsko vijeće usvojilo novi nacrt zaključaka o otvaranju pregovora sa BiH

8
Radiosarajevo.ba
Politico: Evropsko vijeće usvojilo novi nacrt zaključaka o otvaranju pregovora sa BiH
Foto: X / Europsko vijeće u Briselu

Časopis Politico objavio je novi nacrt zaključaka Europskog vijeća, u kojem se poziva na otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, ali uz uvjet da se pregovarački okvir usvoji tek nakon što se preduzmu svi relevantni koraci iz preporuke Europske komisije.

"Nadovezujući se na preporuku Komisije od 12. marta 2024. godine, Europsko vijeće odlučuje da otvori pristupne pregovore sa BiH. Evropsko vijeće poziva da usvoji pregovarački okvir nakon što se preduzmu svi relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022. godine", navodi se u novom objavljenom nacrtu zaključaka.

Radi se o 14 prioriteta, koji su prvobitno bili uslov za otvaranje pregovora, a od kojih je BiH usvojila samo nekoliko reformskih zakona i potpisala sporazum sa Frontexom.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Podsjetimo, nizozemski parlament dao zeleno svjetlo za otvaranje pregovora, ali je i naglašeno da za dobijanje datuma pregovora moraju biti ispunjeni svi ranije navedeni uslovi.

U toku današnjeg dana, 21. marta, Evropsko vijeće bi trebalo da donese odluku u vezi sa otvaranjem pregovora sa BiH o članstvu u EU.

U Briselu boravi i bosanskohercegovačka delegacija, u kojoj su ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković (NiP), kao i ministar saobraćaja i komunikacija BiH Edin Forto (Naša stranka) i poslanik u državnom parlamentu Sabina Ćudić iz Naše stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije