Vijeće ministara BiH usvojilo jedan od prioriteta Europske Unije - Strategiju javnih nabavki

0
AA
Vijeće ministara BiH usvojilo jedan od prioriteta Europske Unije - Strategiju javnih nabavki
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je u utorak, 19. marta, Strategiju javnih nabavki u Bosni i Hercegovini za razdoblje 2024. – 2028. godine i Akcijski plan za njeno provođenje, radi jačanja kapaciteta u ovom području i ispunjavanja jednog od prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU-u.

Usvajanjem ove strategije, koju je pripremila Agencija za javne nabave BiH, stvaraju se pretpostavke za moderan, transparentan, konkurentan i učinkovit sistem javnih nabavki skladno zakonodavstvu Evropske unije i najboljim praksama.

Strategija, uz institucionalni okvir, monitoring i pravnu zaštitu, uključuje šest strateških EU prioriteta javnih nabavki, i to profesionalizaciju, uvođenje zelenih i društveno odgovornih javnih nabava, digitalizaciju, jačanje transparentnosti, integriteta i kvalitete te centralizaciju javnih nabava, kao i povećanje pristupa malih i srednjih poduzeća tržištu javnih nabavki.

Bravo Lana: Sjajna bosanskohercegovačka plivačica osvojila srebrenu medalju na Europskom prvenstvu

Bravo Lana: Sjajna bosanskohercegovačka plivačica osvojila srebrenu medalju na Europskom prvenstvu

Akcijski plan, kao sastavni dio ove strategije, sadrži specifične ciljeve i mjere, uz opis aktivnosti za realizaciju, s rokovima za izvršenje, potrebnim finansijskim i ljudskim resursima, odgovornim institucijama i drugim institucijama koje doprinose implementaciji, te navodi rezultate i rizike u tim procesima.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i dostavit će Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudbenim i tužiteljskim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine, kojim se provodi odluka Ustavnog suda BiH.

Bećirović sa Schmidtom: 'Neprihvatljivo sprovođenje Vučićevog i Dodikovog dogovora u entitetu RS'

Bećirović sa Schmidtom: 'Neprihvatljivo sprovođenje Vučićevog i Dodikovog dogovora u entitetu RS'

Dopunama Zakona, koje je predložilo Ministarstvo pravde, vrši se ujednačavanje prava na troškove smještaja i naknade za odvojeni život stručnog osoblja u pravosudnim institucijama s nositeljima pravosudnih funkcija, sudijama i tužiocima na nivou BiH, a radi osiguranja načela nezavisnosti pravosuđa.

Istovremeno se uvodi naknada za obavezno dežurstvo ili pripravnost za rad sudijama i tužiocima, a njenu visinu, uslove i način ostvarivanja definirat će Vijeće ministara BiH posebnom odlukom.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i Prijedlog osnova za zaključivanje sporazuma između Evropske unije, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, o učešću u programu Unije - Digitalna Evropa (2021. – 2027.), s ciljem osiguranja brže digitalne transformacije društva i gospodarskog oporavka u BiH.

Elmedin Konaković

Vijeće ministara BiH donijelo je također Odluku o odobravanju ulaska i boravka u Bosnu i Hercegovinu pod posebnim uslovima državljanima Palestine koji su srodnici državljana BiH.

Na ovaj način omogućen je olakšani ulazak i boravak u BiH za tri osobe (majka i dvoje djece) koje su srodnici državljana BiH, a za koje je ranije izvršena sigurnosna provjera. Ulazak je omogućen preko graničnog prijelaza "Međunarodni aerodrom Sarajevo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije