Vijeće ministara BiH usvojilo jedan od prioriteta Europske Unije - Strategiju javnih nabavki

0
AA
Vijeće ministara BiH usvojilo jedan od prioriteta Europske Unije - Strategiju javnih nabavki
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je u utorak, 19. marta, Strategiju javnih nabavki u Bosni i Hercegovini za razdoblje 2024. – 2028. godine i Akcijski plan za njeno provođenje, radi jačanja kapaciteta u ovom području i ispunjavanja jednog od prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU-u.

Usvajanjem ove strategije, koju je pripremila Agencija za javne nabave BiH, stvaraju se pretpostavke za moderan, transparentan, konkurentan i učinkovit sistem javnih nabavki skladno zakonodavstvu Evropske unije i najboljim praksama.

Strategija, uz institucionalni okvir, monitoring i pravnu zaštitu, uključuje šest strateških EU prioriteta javnih nabavki, i to profesionalizaciju, uvođenje zelenih i društveno odgovornih javnih nabava, digitalizaciju, jačanje transparentnosti, integriteta i kvalitete te centralizaciju javnih nabava, kao i povećanje pristupa malih i srednjih poduzeća tržištu javnih nabavki.

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Akcijski plan, kao sastavni dio ove strategije, sadrži specifične ciljeve i mjere, uz opis aktivnosti za realizaciju, s rokovima za izvršenje, potrebnim finansijskim i ljudskim resursima, odgovornim institucijama i drugim institucijama koje doprinose implementaciji, te navodi rezultate i rizike u tim procesima.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i dostavit će Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudbenim i tužiteljskim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine, kojim se provodi odluka Ustavnog suda BiH.

Bećirović sa Schmidtom: 'Neprihvatljivo sprovođenje Vučićevog i Dodikovog dogovora u entitetu RS'

Bećirović sa Schmidtom: 'Neprihvatljivo sprovođenje Vučićevog i Dodikovog dogovora u entitetu RS'

Dopunama Zakona, koje je predložilo Ministarstvo pravde, vrši se ujednačavanje prava na troškove smještaja i naknade za odvojeni život stručnog osoblja u pravosudnim institucijama s nositeljima pravosudnih funkcija, sudijama i tužiocima na nivou BiH, a radi osiguranja načela nezavisnosti pravosuđa.

Istovremeno se uvodi naknada za obavezno dežurstvo ili pripravnost za rad sudijama i tužiocima, a njenu visinu, uslove i način ostvarivanja definirat će Vijeće ministara BiH posebnom odlukom.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i Prijedlog osnova za zaključivanje sporazuma između Evropske unije, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, o učešću u programu Unije - Digitalna Evropa (2021. – 2027.), s ciljem osiguranja brže digitalne transformacije društva i gospodarskog oporavka u BiH.

Elmedin Konaković

Vijeće ministara BiH donijelo je također Odluku o odobravanju ulaska i boravka u Bosnu i Hercegovinu pod posebnim uslovima državljanima Palestine koji su srodnici državljana BiH.

Na ovaj način omogućen je olakšani ulazak i boravak u BiH za tri osobe (majka i dvoje djece) koje su srodnici državljana BiH, a za koje je ranije izvršena sigurnosna provjera. Ulazak je omogućen preko graničnog prijelaza "Međunarodni aerodrom Sarajevo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije