S dnevnog reda sjednice Vijeća ministara povučen Nacrt zakona o Sudu BiH

0
Radiosarajevo.ba
S dnevnog reda sjednice Vijeća ministara povučen Nacrt zakona o Sudu BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica

Novi tekst Nacrta zakona o Sudu BiH, čiji je predlagač Ministarstvo pravde, nije usaglašen na današnjoj sjednici Vijeća ministara, zbog čega je skinut sa dnevnog reda, potvrđeno je za BHRT.

Nacrt zakona o sudu BiH, koji se odnosi na ispunjavanje kriterijuma za otvaranje pregovora BiH sa EU, trebalo je da bude razmatran i na prethodnoj sjednici, održanoj 12. marta, ali se ministri o njemu nisu izjašnjavali.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto rekla je nakon te sjednice da je resorni ministar zatražio dodatno vrijeme, zbog čega je izjašnjavanje ostavljeno za današnju sjednicu.

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Vijeće ministara BiH bi trebalo razmatrati i Nacrt zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, kao i Nacrt zakona o dopuni Zakona o administrativnim taksama.

Pred ministrima bi se trebao naći i Nacrt zakona o zaštiti ličnih podataka.

Put ka otvaranju pregovora s EU: Vijeće ministara BiH danas o Nacrtu zakona o sudu BiH

Put ka otvaranju pregovora s EU: Vijeće ministara BiH danas o Nacrtu zakona o sudu BiH

Krišto je prošle sedmice kazala sa su nacrt tog zakona planirali staviti na dnevni red, ali se to nije desilo jer ga odbori pri Savjetu ministara BiH nisu razmatrali te nisu dobili potrebna mišljenja.

"U svakom slučaju, ovaj vrlo važan zakon bi se trebao naći na dnevnom redu sjednice 19. marta", navela je Krišto.

/ Anketa

Osjećate li se sigurno u Sarajevu?
Rezultati

Savjet ministara BiH bi trebalo razmatrati i Prijedlog strategije i akcijskog plana provođenja Strategije integriranog upravljanja granicom u BiH za period 2024 - 2029. godine.

Trebao bi biti razmatran i novi tekst Informacije o isteku mandata vršilaca dužnosti zastupnika/agenata Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Informacija o svim pokrenutim sporovima protiv Bosne i Hercegovine na sudovima u inostranstvu koji mogu imati dodatne finansijske implikacije na Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije