Borjana Krišto nakon odluke Vijeće ministara: "Uradili smo dovoljno, ali stati ne smijemo"

0
Radiosarajevo.ba
Borjana Krišto nakon odluke Vijeće ministara: "Uradili smo dovoljno, ali stati ne smijemo"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Borjana Krišto danas na press konferenciji

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnoj sjednici trebao je da razmatra novi tekst Nacrta zakona o sudu Bosne i Hercegovine, ali do toga nije došlo.

Kako je nakon sjednice izjavila predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, o Nacrtu zakona o sudu Bosne i Hercegovine raspravljat će se na narednoj sjednici, 19. marta.

"Vijeće ministara ne radi na principu nekakvog razmimoilaženja, već radi na principu kompromisa, bez toga nemamo ni konsenzuza ni odluka. Time smo se rukovodili i danas. Nadam se da nas je takav jedan princip doveo do odluke danas iz Brisela", poručila je Krišto.

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Nadam se i vjerujem, dodala je, da će nam sve zemlje članice dati zeleno svjetlo i da će se pozitivno očitati o onome što su institucije BiH napravile u proteklih 13 mjeseci.

"Možda nije za javnost, ali moram reći da sam ja jučer kroz osobne razgovore s predstavnicima institucija EU dobila potporu za nastavak daljeg rada i ohrabrenje", rekla je ona, poručivši kako su napravili više iskoraka nego u proteklih 10 godina: "Mislim da to treba biti i pravac za dalje."

Vijeće ministara BiH odgodilo izjašnjavanje o zakonu o sudovima BiH

Vijeće ministara BiH odgodilo izjašnjavanje o zakonu o sudovima BiH

Zahvalila se Krišto i predstavnicima EU, "na svemu", zatim europskim institucijama, svim članicama EU, a onda je i, kako je rekla, imala potrebu da "na poseban način istakne značaj Hrvatske i Andreja Plenkovića, ali i, generalno, europskih susjeda koji su nam bili velika podrška proteklo vrijeme".

"Još jednom hvala na svemu. Ali, svi su nam poručili da se ovaj put ne može preći prečicama i zato smo ponosni što su naš rad i rezultat vrjednovani, i ovo nas zeleno svjetlo jako ohrabruje za dalje. Ono što nas očekuje u budućem periodu jeste mnogo izazova na kojima moramo mnogo raditi", zaključila je, ističući reformu izbornog zakonodavstva.

Odgovarajući na pitanje novinara, dodala je da smo ohrabreni od Europe da smo uradili dovoljno, ali to ne znači da sad smijemo stati i prestati s reformama.

Ovaj zakon, ako se usvoji na sjednici Vijeća ministara BiH, predstavlja (pret)posljednji korak ka dobijanju pozitivnog izvještaja Europske komisije, koji će biti predstavljen 21. marta. Trebao je biti posljednji, ali je europski komesar za proširenje Olivér Várhelyi spomenuo da bi uslovima mogao biti dodan i dio o tehničkim izmjenama Izbornog zakona. 

Podsjetimo, pored ovog zakona, ispunjena su tri prethodna uvjeta: Usvojeni su Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija i Zakon o sprečavanju sukoba interesa BiH, te su otvoreni pregovori za sporazum s Frontexom.

Više informacija o zakonu o sudovima BiH možete pronaći OVDJE. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije