Vijeće ministara BiH odgodilo izjašnjavanje o zakonu o sudovima BiH

2
Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara BiH odgodilo izjašnjavanje o zakonu o sudovima BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Vijeća ministara

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara odgođeno je izjašnjavanje Nacrta zakona o sudovima Bosne i Hercegovine koji je jedan od uslova za otvaranje pregovora za članstvo s Europskom unijom.

Stavovi još uvijek nisu usaglašeni, a izjašnjavanje se može očekivati na sjednici 19. marta.

Ove vijesti dolaze nakon što je iz Europske komisije stigla vijest da će Bosna i Hercegovina dobiti 'zeleno svjetlo' za otvaranje pregovora sa EU.

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Što se tiče zakona, problem je još uvijek središte Apelacionog vijeća suda. Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik insistirao je da sjedište bude u Banjoj Luci, na šta nisu pristale stranke Trojke (Naša stranka, Narod i pravda, SDP).

Popodne će se održati sjednica Europske komisije na kojoj će biti donesena odluka o preporuci o otvaranju pregovora. O toj preporuci u sljedeći utorak odlučivat će Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova država članica, a potom i čelnici država članica koji će se okupit ina samitu 21. i 22. marta.

Podsjetimo, BiH je do sada ispunila sljedeće uslove: Usvojen Sporazum o otvaranju pregovora s Frontexom, Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja teorističkih organizacija, Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o državnoj službi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije