Politički lideri ponovo u zgradi Delegacije EU: Počeo sastanak o Izbornom zakonu

Radiosarajevo.ba
Politički lideri ponovo u zgradi Delegacije EU: Počeo sastanak o Izbornom zakonu
FOTO: Radiosarajevo.ba / Lideri uoči sastanka

U zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu počeo je sastanak lidera SBB-a, SDP-a, SDA, HDZ-a i DF-a Fahrudina Radončića, Nermina Nikšića, Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Željka Komšića o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Riječ je o nastavku pregovora lidera stranaka radi provedbe presude Ustavnog suda BiH koja se odnosi na popunu Doma naroda Parlamenta FBiH.

Domaćini i današnjeg sastanka trebali bi biti ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) i šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark).

Podsjetimo, stranački ldieri su sa međunarodnim zvaničnicima u ponedjeljak i utorak održali sastanak s međunarodnim zvaničnicima, ali bez dogovora.

Lider DF-a Željko Komšić ranije za Radiosarajevo.ba izjavio da je HDZ BiH imao maksimalističke zahtjeve.

"Oni traže da se u priču uključi izbor članova Predsjedništva BiH, da Hrvati glasaju za Hrvate, Srbi za Srbe, Bošnjaci za Bošnjake. To je suština političkog stava HDZ-a, što smatramo, ne samo politički neprihvatljivim, nego čak suprotno i ustavnim odredbama BiH i FBiH", rekao je Komšić.

Komšić: HDZ-ovi prijedlozi Izbornog zakona su neprovodivi

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije