Komšić: HDZ-ovi prijedlozi Izbornog zakona su neprovodivi

A. D.
Komšić: HDZ-ovi prijedlozi Izbornog zakona su neprovodivi
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Željko Komšić, lider Demokratske Fronte
Lider Demokratske fronte Željko Komšić u razgovoru za Radiosarajevo.ba govorio je o jučerašnjim pregovorima o izmjenama Izbornog zakona s predstavnicima međunarodne zajednice.

On je rekao da je na jučerašnjem sastanku na kojem su prisustvovali i viši zvaničnici State departmenta i Europske komisije dogovoreno  da će se ići ka jednom rješenju koje će važiti samo za ove izbore.

"To rješenje mora se oslanjati na ustavne odredbe koje su relevantne za izbore i na zakonska rješenja, te popis iz 1991. i na odredbu Ustava FBiH gdje se kaže da iz svakog kantona ide po jedan pripadnik konstitutivnog naroda ukoliko bude izabran da ide u Dom naroda FBiH. To je ono što je obavezujuće. Međutim kod nas je pravo čudo da ljudi primjenjuju Ustav i zakon, pa se tako ovo može smatrati napretkom, dakle da se složimo oko toga", rekao je Komšić za Radiosarajevo.ba.

Ističe da je HDZBiH, što zaključuje nakon istupa njihovih zvaničnika, pokazao određenu dozu rezerve, a nekad i oštro izrečeno.

"Šta će biti dalje, vidjet ćemo. Dogovor je postignut među svim ostalima da se die u tom pravcu, da to bude rješenje", rekao je Komšić.

Upitan da li bi HDZ mogao pristati na rješenje koje su klubovi DF-a i SDP-a već dali u Federalnom parlamentu, Komšić kaže da su to rješenje tada predlagali u formi cijelog zakona i da ono jeste suština i akutelnog rješenja koje se nudi. Dodao je da postoje zakonski uvjeti da dođe do realizacije upravo takvog rješenja.

"Druga je stvar hoće li to neko ili neće, odgovara li mu ili ne. Čak je i taj zakon predviđen kao privremena mjera, jer definitivno nakon provedenih izbora treba organizovati veće razgovore, širu priču oko reforme izbornog zakonodavstva, jer mi očigledno zapinjemo kada je o tome riječ. Ali radi se o tome da je zakon nejasan ili neprovodiv nego je riječ o, prema mom mišljenju, neprihvatljivim zahtjevima HDZ-a kojima bi se mijenjala cijela suština dejtonskog uređenja BiH. Oni traže da se u priču uključi izbor članova Predsjedništva BiH, da Hrvati glasaju za Hrvate, Srbi za Srbe, Bošnjaci za Bošnjake. To je suština političkog stava HDZ-a, što smatramo, ne samo politički neprihvatljivim, nego čak suprotno i ustavnim odredbama BiH i FBiH", kazao je Komšić.

Zamolili smo ga i za komentar na pismo stranih ambasada, OHR-a i OSCE-a koji su imenovali HDZ i SNSD kočničarima Zakona o krivičnom postupku.

"Predstavnici međunarodne zajednice su napokon rekli šta je i ko je problem. To što se to gospodinu Čoviću ne sviđa to je njegova stvar. Ali činjenica je izrečena u saopćenju ambasadora. To je tako. U pravu je čak i ministar sigurnosti Dragan Mektić kada je neki dan izjavio da smo bili ponovo na pragu uvođenja viznog režima za građane BiH, zašto nismo usvojili izmjene ZKP-a koje su prije svega usmjerene na borbu protiv terorizma. Vi znate kako su i EU i SAD bili veoma osjetljivi po tom pitanju. Mi smo zaista bili na pragu uvođenja viznog režima za Bosance i Hercegovce. Nije došlo do toga i to je dobro. Logičan slijed svega je saopćenje ambasadora", zaključio je predsjednik DF-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije