Lideri stranaka nakon sastanka: Bit ćemo optimistični, ali je razgovor bio seriozan

A. B.
Lideri stranaka nakon sastanka: Bit ćemo optimistični, ali je razgovor bio seriozan
Sastanak bosanskohercegovačkih parlamentarnih stranaka s ekspertima Venecijanske komisije u sjedištu Delegacije Europske unije (EU) Sarajevu, ponovo je završen bezuspješno.

Jedino što je nakon konsultacija o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine između predstavnika Venecijanske komisije i bosanskohercegovačkih političkih stranaka jasno je da će razgovori biti nastavljeni.

Predstavnici Međunarodne zajednice u našoj zemlji danas su iskazali optimizam BiH na putu ka EU, ali su uprkos tome dogovori završili neuspješno, a vremena do oktobarskih izbora u našoj zemlji je sve manje.

Bez dogovora o izmjenama Izbornog zakona: BiH jedan od prioriteta za Brisel

1U8A3910.JPG - undefined

Bakir Izetbegović (FOTO: Radiosarajevo.ba)

Za razliku od jučer, novinarima se danas obratio i prvi čovjek Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović koji je također govorio o "privremenom rješenju."

“Bit će to jedno privremeno rješenje koje se odnosi na Parlament Federacije BiH", obratio se Izetbegović.

Prema njegovim riječima, pregovori bi mogli biti nastavljeni u četvrtak, dok je predsjednik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBBBiH) Fahrudin Radončić ocijenio kako detaljisanjem ne treba kvariti koncept.

''Današnji razgovor bio je seriozan i veliki korak naprijed, ali ne treba nekim detaljisanjem kvariti koncept priče”, rekao je Radončić.

1U8A3897.JPG - undefined

Fahrudin Radončić (FOTO: Radiosarajevo.ba)

Nakon današnjih pregovora poručeno je da će ponovo biti nastavljeni u četvrtak. Borjana Krišto iz HDZ-a BiH izjavila je kako se insistira na izboru na bilo kojem nivou, ali i na legitimnom predstavljanju.

"Ukoliko se donese određeno privremeno rješenje, izbor opet moram biti legitiman", kazala je Krišto novinarima nakon sastanka.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) Nermin Nikšić kazao je kako su argumenti koji su danas izneseni, poznati od ranije.

1U8A3889.JPG - undefined

Nermin Nikšić (FOTO: Radiosarajevo.ba)

"Dogovorili smo da budemo optimistični. Svako od nas iznosi svoje argumente koje smo mogli ranije čuti", rekao je Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije