Lideri stranaka na sastanku s Venecijanskom komisijom: Pregovori o Izbornom zakonu

Radiosarajevo.ba
Lideri stranaka na sastanku s Venecijanskom komisijom: Pregovori o Izbornom zakonu
FOTO: Radiosarajevo.ba / Maureen Cormack
Sastanak lidera SDA, SBB-a, SDP-a BiH, DF-a i HDZ-a BiH sa ekspertima Venecijanske komisije, u vezi s izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, počeo je u poslijepodnevnim satima u Sarajevu.

Kako je ranije najavljeno, na sastanak su stigli visoki dužnosnici ovih stranaka, tačnije njihovi predsjednici Bakir Izetbegović (SDA), Fahrudin Radončić (SBB), Nermin Nikšić (SDP BiH), Željko Komšić (DF) i Dragan Čović (HDZ BiH).

Još ranije, stranački eksperti koji su učestvovali na ovim razgovorima sa stranim ekspertima zaključili su da je Venecijanska komisija dala okvir i mogućnosti rješavanja ovog gorućeg problema u našoj zemlji, na način da se samo implementira presuda Ustavnog suda koja se odnosi na popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH.

Podsjećamo, posljednji sastanak predstavnika političkih stranaka u BiH s članovima Venecijanske komisije na kojem je razgovarano o izmjenama u izbornom zakonodavstvu, osim iznošenja stavova i mišljenja predstavnika bh. političkih stranaka, koji su uglavnom ostali nepromijenjen, nije donio nikakve konkretne dogovore.

Članovi Venecijanske komisije očekuju od predstavnika političkih stranaka u BiH da sami postignu neki konsenzus, pa da na osnovu toga dođu do zakonskog prijedloga na koji bi Venecijanska komisija potom dala svoje mišljenje.

Iz Ureda Vijeća Europe u Sarajevu, ranije su kazali da će, kao što su dogovorile političke partije u FBiH, u kontekstu napora EU i SAD-a za olakšanje procesa u pogledu izborne reforme i nakon formalnog zahtjeva upućenog od EU, Venecijanska komisija prisustvovati nizu sastanaka s relevantnim sudionicima izbora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije