Sastanak s Venecijanskom komisijom: Da li je na pomolu rješenje Izbornog zakona?

Radiosarajevo.ba
Sastanak s Venecijanskom komisijom: Da li je na pomolu rješenje Izbornog zakona?
Lideri pet političkih stranaka SDA, SBB-a, SDP, DF i HDZ, sastat će se danas s ekspertima Venecijanske komisije te razgovarati o izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

Sastanak će biti održan u zgradi Delegacije Europske unije (EU) u Sarajevu. Kako su ranije ocijenili stranački eksperti koji su učestvovali na ovim razgovorima sa stranim ekspertima, Venecijanska komisija dala je okvir i mogućnosti rješavanja ovog gorućeg problema u našoj zemlji na način da se samo implementira presuda Ustavnog suda koja se odnosi na popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH.

Posljednji sastanak predstavnika političkih stranaka u BiH s članovima Venecijanske komisije na kojem je razgovarano o izmjenama u izbornom zakonodavstvu, osim iznošenja stavova i mišljenja predstavnika bh. političkih stranaka, koji su uglavnom ostali nepromijenjen, nije donio nikakve konkretne dogovore.

Članovi Venecijanske komisije očekuju od predstavnika političkih stranaka u BiH da sami postignu neki konsenzus, pa da na osnovu toga dođu do zakonskog prijedloga na koji bi Venecijanska komisija potom dala svoje mišljenje.

Iz Ureda Vijeća Europe u Sarajevu, ranije su kazali da će, kao što su dogovorile političke partije u FBiH, u kontekstu napora EU i SAD-a za olakšanje procesa u pogledu izborne reforme i nakon formalnog zahtjeva upućenog od EU, Venecijanska komisija prisustvovati nizu sastanaka s relevantnim sudionicima izbora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije