Političke igre oko Ustavnog suda FBiH: Kuda vodi Čavarina „procedura“?

5
F.V.
Političke igre oko Ustavnog suda FBiH: Kuda vodi Čavarina „procedura“?
Foto: Radiosarajevo.ba/ Arhiv / Čavara / Lagumdžija

Sve što je bilo do nas mi smo blagovremeno i u skladu sa zakonskom procedurom obavili, izjavio je za portal Radiosarajevo.ba predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Halil Lagumdžija komentirajući proces izbora sudija Ustavnog suda Federacije BiH koje je izgleda gurnuo veći bh. entitet u novu-staru krizu.

Sa Čavarom u „četiri oka“

Iako je VSTV upravo na zahtjev predsjednika Federacije listu kandidata VSTV BiH sačinilo dva puta, i to 2019. i 2021. godine, Čavara je poslije pisma visokog predstavnika Christiana Schmidta iznenada postao kooperativan, te počeo neku novu proceduru, pa čak i pozvao kandidate na razgovore!?

Najmanje troje kandidata za sudije Ustavnog suda FBiH obavijestilo je predsjednika Federacije BiH Marinku Čavaru da se neće pojaviti “na razgovoru” koje je ovaj HDZ-ov funkcioner namjeravao održati prije nego što svojim potpredsjednicima dostavi prijedloge za izbor sudija Ustavnog suda FBiH, prenio je ranije portal Istraga.ba.

Sergej Barbarez se oglasio dok su svi spavali, njegova objava oduševit će bh. navijače

Sergej Barbarez se oglasio dok su svi spavali, njegova objava oduševit će bh. navijače

Azra Zornić: Kad bi se provela presuda u mojem slučaju Zornić, nestalo bi HDZ-a, SNSD-a, SDA...

Azra Zornić: Kad bi se provela presuda u mojem slučaju Zornić, nestalo bi HDZ-a, SNSD-a, SDA...

Isti izvor tvrdi da su advokatica Nina Kisić, državna sutkinja Sena Uzunović, te direktor Zavoda za javnu upravu FBIH Enver Išerić, poslali pismenu obavijest Čavari u kojem su naveli da se neće pojaviti u terminu koji im je zakazao predsjednik Federacije BiH. Očekuje se da se sastanku neće odazvati ni sekretar Doma naroda FBiH Izmir Hadžiavdić, kao ni sudija Branimir Orašanin.

Odlazak Kate Senjak

Četiri mjesta u Ustavnom sudu i dalje nisu popunjena, a od januara naredne godine moglo bi biti pet praznih mjesta, to će izazvati nove probleme! Naime, sutkinja Kata Senjak bi zbog ispunjenih uvjeta morala u penziju.

U tom slučaju (ukoliko se problem uskoro ne riješi) Ustavni sud FBiH definitivno neće moći funkcionirati, jer neće ni imati kvorum za održavanje sjednica!

Kako saznajemo, konkurs za izbor jednog sudije Ustavnog suda BiH koji se danas pojavio u štampi i raspisan upravo za popunu mjesta Kate Senjak, dok Čvarara provodi „svoju proceduru“.

O Čavarinim postupanjima predsjednik VSTV ne želi mnogo govoriti.

„Dalje postupanje, da li je u skladu sa pravilima, zakonom, ustavom , procedurama, ne bih komentarisao…“, kazao je Lagumdžija za portal Radiosarajevo.ba, objašnjavajući da ne želi davati komentare na „političke igre“.

Stručno gledano, u dopisu iz 2019. godine, podsjetimo, VSTV je naveo:

„Nakon provedene konkursne procedure za imenovanje troje (3) sudija Ustavnog suda Federacije BiH shodno odredbama člana 17. tačka 3. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH dostavljamo prijedlog kandidata za Ustavni sud Federacije BiH usvojen na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine održanoj 16. oktobra 2019. godine".

Tada je utvrđena lista sa 11 kandidata koji su podijeljeni u tri grupe: dobar, vrlo dobar i odličan. Identičan dopis upućen je i 24. februara 2021. godine. Opet ništa. Čavara je u međuvremenu završio na američkoj „crnoj listi“.

„Neprihvatljive liste“ i „prebacivanje tereta“

„Mi smo dostavili liste sa ocjenama: odličan, vrlo dobar, dobar... Treba imati u vidu da su oni (čelništvo FBiH) vezani nacionalnom zastupljenošću. Od devet sudija, jedan je iz reda „Ostalih,“ a najmanje po dva iz svakog naroda… Kako će se ponašati predsjednik FBiH, da li će izaći sa listom koja je u osnovi neprihvatljiva, protivna svim pravilima i prebaciti teret na potpredsjednike i na Dom naroda, ne znam… Ne želim davati komentar na to“, kazao je Lagumdžija i poslije našeg insistiranja.

Očito da će cijeli proces ići upravo u pravcu kojeg je indirektno nagovijestio Lagumdžija, to jeste „prebacivanja tereta“. Da li će to tako zaista i biti - u ovom trenutku zna samo Čavara i njegovi nalogodavci.

Marinko Čavara pisao Christianu Schmidtu: "Imenovat ću četiri suca Ustavnog suda BiH"

Marinko Čavara pisao Christianu Schmidtu: "Imenovat ću četiri suca Ustavnog suda BiH"

U međuvremenu Čavara je za medije u Mostaru komentirao sadržaj pisma kojeg je uputio Schmidtu u vezi imenovanja sudija u Ustavnom sudu Federacije BiH.

Uz ostalo, kazao je kako do sada nije bilo političkih uvjeta za njihovo imenovanje te da se „na njega bespotrebno diže hajka u Sarajevu“.

U međuvremenu pojedine stranke iz Sarajeva pozivaju Schmidta da ponovo djeluje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije