Ramić: Poštovati Ustav i Ustavni sud ili krenuti u ustavne primjene na svim nivoima

7
F. V.
Ramić: Poštovati Ustav i Ustavni sud ili krenuti u ustavne primjene na svim nivoima
Anadolija / Edin Ramić

Potreban je prije svega fer i korektan odnos prema svim građanima na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, kazao je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba predstavnik koalicije Pokret za državu i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Edin Ramić nakon što je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt ove sedmice nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona, dok su pitanja izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona koje se, primjerice, odnose na popunjavanje Doma naroda FBiH i dalje ostala otvorena.

Podsjetimo, Američka vladina Helsinška komisija koja promoviše ljudska prava, vojnu sigurnost i ekonomsku saradnju u 57 zemalja Evrope, Evroazije i Sjeverne Amerike nije podržala namjere OHR-a da nametne izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona koje se odnose na popunjavanje Doma naroda FBiH.

Kako god, nameće se pitanje kako dalje u ovom procesu?

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Ramić smatra da se iz vida gube važne činjenice kao odgovor na pitanje kako smo uopće došli u situaciju u kojoj smo danas. Za njezino razumijevanje važno je u vidu imati cijelu BiH.

Mi smo odlukom Ustavnog suda BiH na zahtjev rahmetli Alije Izetbegovića dobili ravnopravnost  konstitutivnih naroda na cijeloj teritoriji BiH. U tom postupku bilo je mišljenja da imamo „ograničenu konstitutivnost“, da smo na nekim područjima gdje smo većina konstitutivniji nego na područjima gdje smo manjina. Ali, uz podršku sudaca „stranaca“ postali smo svi jednako ravnopravni na cijelom prostoru BiH. Dalje je trebalo izgraditi sistem u skladu s tom odlukom. Prilikom implementacije odmah smo u bh. entitetu RS-u, mislim na Bošnjake i Hrvate, postali manje institucionalno konstitutivni nego u FBiH a Srbi su u FBiH dobili prava koja nije imao ko da koristi jer ih je bilo nedovoljno po kantonima“, objašnjava Ramić.

Vremenom se prihvatilo u javnom prostoru, pa i međunarodnoj zajednici da Bošnjaci i Hrvati u RS, sa ionako ograničenim mehanizmima zaštite vitalnih nacionalnih interesa, ostanu bez tog mehanizma i da ih se diskriminira na svakom koraku!

„Na stalna upozorenja povratnika u RS o sistemskoj diskriminaciji više se niko i ne osvrće. Ohrabreni takvim stavim predstavnici RS-a na državnom nivou zaustavljaju sve procese kako bi klasičnom ucjenom izvlačili za RS što više prava, pogotovo ekonomske koristi. Sponzoriraju zahtjeve HDZ-a kako bi se fokus međunarodne zajednice uvijek držao na rješavanju odnosa u FBiH. HDZ-u to odgovara jer su prešutno odustali od RS kao prostora u kojem Hrvati trebaju imati svoje predstavnike i određena prava. Tako da u praksi imamo ‘ograničenu konstitutivnost’ na koju pristaje dio međunarodne zajednice“, istakao je Ramić.

Poručio je da mi stoga „trebamo imati poštivanje Ustava i odluka Ustavnog suda BiH na cijelom prostoru zemlje ili krenuti u promjene ustava na svim nivoima“.

„Ne može se FBiH držati zarobljenom jer se koriste mehanizmi zaštite „vitalnog nacionalnog interesa“ (VNI), a da u RS to ne postoji! Od popisa i odnosa iz 1991. kao ustavnog principa trebamo ili potpuno odustati na cijelom prostoru BIH, ili ga i dalje primjenjivati. Potreban je prije svega fer i korektan odnos prema svim građanima na cijelom prostoru BiH“, izjavio je Ramić za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije