Policija legitimisala građane ispred deponije Uborak: Građanima prijete prijavama

Fena
Policija legitimisala građane ispred deponije Uborak: Građanima prijete prijavama
Foto: Fena / Policija legitimisala građane

 Dvadesetak policajaca pojavilo se jutros ispred ulaza na odlagalište komunalnog otpada Uborak kod Mostara, koje od srijede u blokadi drže mještani okolnih naselja i aktivisti Građanske inicijative "Jer nas se tiče".

Policija je legitimirala okupljene, a odlagalište je i dalje blokirano, pa su se četiri vozila sa smećem vratila neobavljenog posla, javlja Fenin novinar s mjesta događaja.

Mostar: Otrovni piralen i deponija Uborak

Predsjednik Građanske inicijative "Jer nas se tiče" Omer Hujdur kazao je kako bi policajci trebali braniti ulazak kamionima sa smećem na deponij, a ne obratno.

"Ponovno su nas pokušali zastrašiti i probiti blokadu, ali uspjeli smo se nekako obraniti i još smo tu i idemo dalje. Policajci su nas već nekoliko puta legitimirali, sada uzimaju podatke i prijete prijavama, a ako te prijave pošalju onda ćemo i mi krenuti s tužbom", kazao je Hujdur.

Mještani i aktivisti koji blokiraju istovar smeća upozoravaju kako odlagalište od početka godine nema niti jedan validan dokument na osnovu kojega može raditi.

Tvrde kako odlagalište na Uborku ne ugrožava samo stanovništvo okolnih naselja već sve građane Mostara, kao i stanovnike doline Neretve sve do Jadranskog mora.

Oni traže sanaciju odlagališta i njegovo premještanje na novu lokaciju.

Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina u srijedu je izjavila kako je posao oko iznalaženja lokacije za novu deponiju skup i dugotrajan, a sve to ne može se obaviti bez odluke Gradskog vijeća Mostara koje, kao što je poznato, ne postoji od 2012. godine.

Dodala je da su u studenom predstavnici Grada Mostara održali sastanak u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma na kojem je dogovoreno da se zbog javnog interesa otpad nastavi deponirati na lokalitetu Uborak, iako je deponiju istekla okolišna dozvola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije