Pogledajte kako je izgledala vježba Oružanih snaga BiH i NATO-a

5
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako je izgledala vježba Oružanih snaga BiH i NATO-a
Foto: ZŠ OS BiH / Pogledajte kako je izgledala vježba Oružanih snaga BiH i NATO-a

Tim specijalista za navođenje i kontrolu bliske zračne podrške (JTAC) Oružanih snaga BiH učestvuje na jubilarnoj desetoj međunarodnoj vježbi "Jadranski udar 2022".

Vježba se održava u Republici Sloveniji od 26. maja do 5. juna 2022. godine.

Na međunarodnoj vojnoj vježbi "Jadranski udar 2022" učestvuje 650 pripadnika i oko 60 letjelica iz 26 NATO i partnerskih zemalja.

Cilj vježbe je održavanje nivoa obučenosti JTAC specijalista, kao i održavanje nivoa obučenosti i sposobnosti posada letjelica za pružanje bliske zračne podrške snagama na terenu.

Vježba se održava na četiri poligona za obuku širom Republike Slovenije, od kojih se na jednom provode bojeva gađanja avionima, helikopterima, artiljerijom i tenkovima.

JTAC tim Oružanih snaga BiH na predmetnoj vježbi učestvuje kroz angažman na svim poligonima i na tri nivoa komandovanja (brigadnom, bataljonskom i na osmatračkom mjestu), kao i u zadacima navođenja i kontrole letjelica iz zraka (Airborne JTAC-a).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije