General Mašović: Ovo je početak modernizacije OSBiH

5
F. V.
General Mašović: Ovo je početak modernizacije OSBiH
Foto: Radiosarajevo.ba / Stigli helikopteri!

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, generalpukovnik Senad Mašović potvrdio je za portal Radiosarajevo.ba da su jutros na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigla četiri nova američka helikoptera Bell Huey II.

Podsjetimo, helikopteri su jutros avionom iz Alabame direktno dostavljeni na Aerodrom Sarajevo.

Radi se o višenamjenskim helikopterima koji će biti u posjedu Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane OSBiH. General Mašović naglašava da je riječ o značajnoj pomoći vlasti Sjedinjenih Američkih Država.

Pogledajte kakva je atmosfera ispred Zetre uoči koncerta Lepe Brene

Pogledajte kakva je atmosfera ispred Zetre uoči koncerta Lepe Brene

"Po mnogo čemu isporuka ovih helikoptera predstavlja možda najveći iskorak u procesu modernizacije Oružanih snaga BiH. Ono što mogu reći da je ovo samo početak procese modernizacije, te da očekujemo implementaciju drugih projekata. Kako sa vladom Sjedinjenih Američkih Država, tako i s drugim našim strateškim partnerima.

Kroz isporuku ova četiri helikoptera značajno ćemo podići kapacitete naših zračnih snaga, zračne mobilnosti i mogućnost u širem spektru izvršavanja Zakona o odbrani BiH i svih propisima definisanih zadataka. Kako za potrebe OSBiH, tako i za eventualno pružanje pomoći civilnim strukturama u slučaju spašavanja ljudskih života, ali gašenja požara kada bude trebalo", kaže general Mašović za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, na ovaj način, kroz ove pristupe, Oružane snage BiH podižu stepen interoperabilnost, svojih sposobnosti, u skladu s projiciranim NATO standardima.

"Daleko smo bliže ispunjavanju svih propisanih i definisanih obaveza. Mislim da ovo po mnogo čemu vrlo jasno pokazuje kako međunarodni partneri, strateški partneri gledaju na OSBiH i BiH i da čvrsto stoje uz Oružane snage BiH i državu BiH", dodao je Mašović.

Prema njegovim riječima, jačanje kapaciteta OSBiH predstavlja i bolje pozicioniranje države BiH u regionalnim odnosima, ali i po mnogo čemu daju mogućnost OSBiH i državi BiH da kroz jačanje avojih kapaciteta jačaju i regionalnu saradnju.

"Svjedoci smo niza događaja koji su prouzrokovani uslijed globalnih klimatskih promjena, većeg obima poplava, požara i na kraju, u ovoj situaciji, država BiH će imati mogućnost, ako bude trebalo, pomogne nekoj od prijateljskih država regiona. BiH može ponuditi kapacitet u smislu pružanja pomoći i kroz to jačanja regionalne saradnje", zaključio je Mašović.

Pripadnici Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane OSBiH uspješno su ranije završili adaptacijsku obuku na helikopterima u Sjedinjenim Američkim Državama, u Fort Worthu u Teksasu.

Osim isporuke četiri helikoptera Bell Huey II i preobuke pilota i tehničara u centrima za obuku tvrtke Bell Helicopter Textron Inc, osigurana je i isporuka rezervnih dijelova i potrošnih materijala za dvije godine i 300 sati leta godišnje, kao i isporuka alata i ispitnomjerne opreme za održavanje helikoptera, te je osigurano održavanje, odnosno isporuka zemaljske opreme za opsluživanje helikoptera i isporuka tehničke dokumentacije za zrakoplovno-tehničko održavanje, prenijele su ranije agencije.

Prema podacima tvrtke Bell, više od 300 Huey II helikoptera je u posjedu 14 zemalja s više od 1,2 miliona sati leta u vojnim i drugim misijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije