Američki helikopteri uskoro dolaze u BiH, ovo su njihove mogućnosti

5
Radiosarajevo.ba
Američki helikopteri uskoro dolaze u BiH, ovo su njihove mogućnosti
Foto: Naša vojska / Američki helikopteri uskoro dolaze u BiH

Četiri helikoptera Huey II (Hjui dva), američkog proizvođača Bell, ubrzo bi trebala biti isporučena Bosni i Hercegovini.

Kako navodi bilten Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Naša vojska, radi se o moderniziranoj, poboljšanoj i za održavanje jeftinijoj varijanti helikoptera opće namjene UH-1H Iroquois (poznatog i kao "Huey"), koji se nalazi u inventaru Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane OS BiH.

Na okvir, "šasiju", helikoptera UH-1H ugrađena su rješenja novijeg helikoptera Bell 212, uključujući i jači motor, novi rotor i transmisiju, a utrošeni resurs helikoptera je spušten na nulu. Ovom nabavom Brigada će moći nastaviti i još bolje izvršavati zadaće zračnog prijevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadaće u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga.

Sve spremno za koncert povodom Dana Evrope: Više od 250 đaka iz Sarajeva prisustvovalo probi u NPS

Sve spremno za koncert povodom Dana Evrope: Više od 250 đaka iz Sarajeva prisustvovalo probi u NPS

Ova varijanta helikoptera u sastavu oružanih snaga ili policije SAD-a, Argentine, Libanona, Kolumbije, Kenije, Dominikanske Republike, Jordana i Iraka.

Puna sposobnost za malen trošak Skupina od osam pilota i zrakoplovnih tehničara Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane OS BiH uspješno je završila adaptacijsku obuku na helikopterima tipa UH-1H-II Huey II, koja se realizirala od 6. do 25. juna ove godine u Sjedinjenim Američkim Državama, na Bellovom učilištu u Fort Worthu, Texas.

Tim povodom za Našu vojsku je o helikopteru Huey II govorio direktor za strategiju i globalnu prodaju vojnih helikoptera tvrtke Bell Helicopters, Joel Best, inače američki umirovljeni brigadni general, s 3.000 sati naleta za komandama različitih vojnih helikoptera. Best je sudjelovao na Jadranskoj, pomorskoj, vojnoj i zrakoplovnoj izložbi (ASDA) u Splitu.

Umirovljeni američki general s više od 3.000 naleta za komandama vojnih helikoptera hvali odluku o nabavi helikoptera Huey II za Oružane snage BiH.

Američki helikopteri uskoro dolaze u BiH - undefined

Foto: Naša vojska: Američki helikopteri uskoro dolaze u BiH

"Bosanci su donijeli izvanredno mudru odluku odabirom helikoptera Huey II. Taj će vam helikopter pružiti sposobnosti za tako nizak trošak kakav nema niti jedna druga letjelica koju ste mogli razmatrati! Bell Huey II ima vrlo niske izravne troškove održavanja. Izravni troškovi održavanja iznose samo 686 dolara po satu! Odnos sata utrošenog na održavanje i sata samog leta helikoptera iznosi samo 1,85 jedinica. To je daleko manje od standardnog prosjeka u ovoj industriji. Troškovi su značajno manji nego troškovi originalnog modela Hueya", kazao je Best, te dodao:

"Kad imate dokazani sustav, s komponentama koje su već isprobane i to kombiniramo s novim materijalima koji su postali dostupni te novim tehnologijama i metodama proizvodnje, onda postižemo tako malen trošak. U suštini, Huey II je potpuno nova letjelica. To je korištena letjelica koja je reparirana na brojku od nula utrošenog resursa. Time smo helikopteru povećali interval između međuletnih pregleda i popravki. Tako, umjesto da nakon 150 sati letenja radimo glavnu inspekciju letjelice, helikopteru koji je repariran na nula resursa taj period dolazi znatno kasnije".

Potvrđuje da su na sličan način su reparirani, obnovljeni i na nula resursa svedeni borbeni helikopteri Bell OH-58D Kiowa Warriror za Hrvatsku.

"Tako je. Hrvatska sada traži načine kako produljiti radne intervale za sve one komponente koje ograničavaju životni vijek njihovih letjelica kupovinom novih aplikacija koje će produljiti te intervale", istakao je.

Američki helikopteri uskoro dolaze u BiH - undefined

Foto: Naša vojska: Američki helikopteri uskoro dolaze u BiH

Upitan u čemu je sve helikopter Huey II bolji od osnovne varijante helikoptera UH-1H, Best je odgovorio:

"U odnosu na originalni UH-1H Iroquois, Huey II ima jači motor. Taj je motor nekad imao naš jurišni helikopter Cobra. Također, repni rotor smo s lijeve strane prebacili na desnu stranu repa. Tako smo umjesto repnog rotora koji „gura“ dobili rotor koji „vuče“. Poboljšali smo transmisiju u repnoj kupi te time povećali maksimalnu težinu nošenog tereta s 9.500 na 10.500 funti unutra (s 4.309 na 4.760 kg). Također, maksimalnu težinu koja se može ponijeti s nošenjem podvjesnog tereta povećali smo na 11.200 funti (5.080 kg). Kuka za podvjesni teret na UH-1H može ponijeti nešto manje od dvije tone, a sada na Huey II će moći nositi 2,5 tone".

Helikopteri OSBiH moći će biti djelotvorniji i u misijama gašenja požara.

"Huey II će moći ponijeti veće protupožarno vedro od onog kojeg nosi UH-1H. A reći ću vam vlastito iskustvo. Gasio sam požare na visinama od 10.000 do 12.000 stopa (od 3.048 do 3.657 metara). Letio sam helikopterima Huey II u Kolumbiji, kao instruktor za njihovu policiju i oružane snage. Letjeli smo i na visini znatno većoj od 10.000 stopa, sa svim teškim pancirnim pločama za zaštitu od metaka, dvije montirane strojnice, paketima streljiva, pilotom, instruktorom letenja, i još dvoje članova posade, te bez problema slijetali na terene koji su iznad visine od 12.000 stopa, i sve to s izvanrednom kontrolom pravca. S Huey II se lakše leti i po jačem vjetru", kazao je Best.

Oduševio se sposobnošću ovog helikoptera.

"Zato smatram da bi ovaj helikopter mogao izvanredno dobro poslužiti i ostalim zemljama u ovoj regiji. Znači li to da će i sama tehnika pilotiranja ovim helikopterom biti manje zahtjevna? Huey je inače helikopter koji nije zahtjevan i dopušta pilotu da leti do njegova maksimuma. Svaki pilot s varijantom Huey II može postići više od onoga što je postizao originalnim helikopterom UH-1. Helikopter sam po sebi nije nešto brži, jer je aerodinamika letjelice praktički ista", naveo je Best.

Američki helikopteri uskoro dolaze u BiH - undefined

Foto: Naša vojska: Američki helikopteri uskoro dolaze u BiH

U ovoj klasi letjelica, Bellov moderniji dvomotorni helikopter Bell 412 od ranije je u naoružanju slovenske vojske, nedavno ga je nabavila Vojska Crne Gore, a spominje se i kao jedan od ozbiljnih kandidata za helikoptersku postrojbu policije Sarajevskog kantona. Bestov sugovornik, kolega Antonio Prlenda iz "Naše vojske" pitao je hoće li OS BiH biti hendikepirane u odnosu na ta zrakoplovstva, jer će i dalje letjeti jednomotornim helikopterom u toj klasi?

"Letio sam jednomotornim helikopterima UH-1H i UH-1V više od tisuće sati i nikad me nisu iznevjerili. Letio sam iznad nekih od, za letenje, najtežih planina na svijetu... Obučavao sam na njima pilote s raznih krajeva svijeta, od Slovenije, preko Litve, Norveške, Njemačke… Helikopter se uvijek ponašao izvanredno. Nikad mi nije otkazao motor. A čak i ako bi motor otkazao, znate da helikopteri inače mogu (grubo) sletjeti autorotacijom. A postupak autorotacije nešto je jednostavniji s jednomotornim nego s dvomotornim helikopterom. Da vam ispričam iskustvo iz Argentine, čije snage posjeduju Bell 412EP i Bell Huey II. Kad su Argentinci morali obaviti spasilačku zadaću na vrlo velikoj visini, poslali su Huey II. Omjer maksimalnog tereta, koji se može podići i relativno male težine same letjelice, je izvanredan. Jer nemate težinu dodatnog motora, nemate dodatne module koji su vezani za pogonsku grupu, i još neke komponente. Zbog toga Bell Huey II ima bolji odnos težine tereta i težine same letjelice od Bella 412. A moraju biti i manji troškovi održavanja, jer nemate dva, nego jedan motor", zaključio je Best.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije