OSBiH kupile 4 helikoptera vrijedna 38,5 miliona dolara, nastavlja se saradnja s NATO-om

0
Radiosarajevo.ba
OSBiH kupile 4 helikoptera vrijedna 38,5 miliona dolara, nastavlja se saradnja  s NATO-om
FOTO: Facebook / Trenutak sa vježbi Oružanih snaga BiH

Ministarstvo obrane BiH uz pomoć Vlade Sjedinjenih Američkih Država ugovorilo je nabavku četiri helikoptera tipa Huey II (UH II) vrijednosti 38,5 miliona dolara. Isporuka se očekuje do kraja ove ili početkom sljedeće godine.

Kako nam je rečeno u Ministarstvu odbrane BiH, na iznos od 38,5 miliona potrebno je dodati špediterske, troškove carine i PDV-a, a za realizaciju ovog ugovora osigurana su finansijska sredstva.

“Helikopteri tipa Huey II (UH II) su višenamjenski helikopteri i pored korištenja za potrebe OS BiH mogu se koristiti za pomoć civilnim strukturama: za medicinski transport, evakuaciju povrijeđenih, gašenje požara iz zraka…”, odgovaraju iz Ministarstva odbrane BiH na pitanje o namjeni letjelica.

Kako su objasnili, Oružane snage BiH trenutno raspolažu sa 38 helikoptera - srednji transportni helikopteri tipa Mi-8T, Mi-8MTV1 i Mi-17 te laki višenamjenski helikopteri UH-1H i Gazela.

"Usljed zastarjelosti, isteka resursa i više utvrđenih neispravnosti vitalnih sklopova, od navedenog broja trenutno je u postupku rashodovanja 13 helikoptera. Helikopterima tipa Mi8T, Mi-8MTV i Mi-17 je istekao vremenski resurs između dva generalna remonta. Za novu realizaciju generalnog remonta potrebna su značajna finacijska sredstva. Operativnost preostalih helikoptera je direktno vezana za ispravnost sklopova helikoptera i raspoloživost vremenskih resursa", navode iz ministarstva, piše Večernji.hr.

Ove sedmice, nastavljaju se aktivnosti Oružanih snaga BiH na izgradnji Bataljonske grupe lake pješadije, jedinice koja je u potpunosti osposobljena da djeluje u skladu s NATO standardima i procedurama i zvanično potvrđena kao “borbeno spremna”.

Ove aktivnosti će unaprijediti sposobnosti Oružanih snaga BiH – kako bi dali aktivni doprinos budućim operacijama podrške miru, kao i podršku svim stanovnicima BiH tokom kriznih situacija.

Oružane snage BiH su istinski ambasadori BiH - i oni i svi u BiH bi trebali biti ponosni na njihove kontinuirane uspijehe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije