Iako su Oružane snage spremne pomoći: Bez odluke Predsjedništva smo nemoćni

4
Radiosarajevo.ba
Iako su Oružane snage spremne pomoći: Bez odluke Predsjedništva smo nemoćni
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Helikopteri Oružanih snaga BiH

Odbijanje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da odobri korištenje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara koji već danima haraju u Hercegovini na najdirektniji način potvrđuje dramatičnu situaciju u kojoj se nalazi naša zemlja, ali i činjenicu da je neodgovorna vlast opasna po živote ljudi i njihovu imovinu.

"Situacija je sve komplikovanija. Ovo je blizu katastrofe... ", dramatično je danas u izjavi za Radiosarajevo.ba poručio načelnik Jablanice Damir Šabanović.

Podsjetimo, požar na lokalitetu iznad Komadinovog vrela u općini Jablanica u Bosni i Hercegovini i dalje je aktivan.

Kako se radi o nepristupačnom terenu, Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine upućen je zahtjev za međunarodnu pomoć za gašenje požara iz zraka angažiranjem kanadera, air-traktora i helikoptera drugih država, navodi se izvještaju Federalne uprave civilne zaštite.

Na efikasno gašenje požara može se uticati isključivo iz zraka, pomoću helikoptera, ali ta opcija je propala zbog Dodikovih političkih igara kojim ugrožava stanovništvo.

"Nema zamjene za Dodika u ovom momentu, jer on kao član Predsjedništva mora dati saglasnost da se pošalje pomoć. Zbog toga sam i pokrenuo krivični postupak protiv njega. Nadam se da će isti uticati na ostale političare iz RS da prekinu bojkot rada jer trenutno ne gori ni bosanska, ni hrvatska, ni srpska zemlja, već i bosanska i hrvatska i srpska", rekao je Šabanović.

Iako su iz Oružanih snaga spremni pomoći, zasad su, nažalost, nemoćni.

"Nažalost bez odluke Predsjedništva BiH nije moguće", kazao je izvor portala Radiosarajevo.ba iz OSBiH.

Zabrinjava ih ova situacija, no zvanične izjave nismo uspjeli dobiti. Naime, u Oružanim snagama se, ipak, nadaju da će razum prevladati i da će se situacija uskoro početi rješavati u pozitivnom smislu.

Na području općine Jablanica na snazi je stanje prirodne nesreće izazvano velikim šumskim požarima, a koje je proglašeno u petak, 13. augusta.

Aktivan je požar i na području Stupišta i Derana, u općini Stolac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije