Podžić: Bataljonska grupa lake pješadije OSBiH nakon vojne vježbe na Manjači ispunila NATO standarde

3
Radiosarajevo.ba
Podžić: Bataljonska grupa lake pješadije OSBiH nakon vojne vježbe na Manjači ispunila NATO standarde
Foto: Ministar odbrane BiH / Konferencija za medije ministra odbrane BiH Sifeta Podžića

Po završetku vježbe "Kombinovani napor 22", Bataljonska grupa lake pješadije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je dobila ocjenu "odličan", u okviru ocjenjivanja NEL-2, što je saopćeno danas, 23. septembra 2022. godine, u Domu Oružanih snaga BiH, na konferenciji za medije ministra odbrane BiH Sifeta Podžića.

Konferenciji za medije prisustvovali su zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, koji je bio glavni programer vježbe, i komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha.

Pogledajte kako je bilo na prezentaciji velike vojne vježbe Oružanih snaga BiH na Manjači

Pogledajte kako je bilo na prezentaciji velike vojne vježbe Oružanih snaga BiH na Manjači

Tim povodom zvaničnici MO i OS BiH i NATO Štaba Sarajevo čestitali su pripadnicima OS BiH na postignutom uspjehu.

"Ponosni smo ovim uspjehom, ali ostaje nam zadatak da sada cijele Oružane snage dignemo na takav nivo, te pozivam buduće predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti da osiguraju potrebna finansijska sredstva za daljnji razvoj OS BiH", istakao je ministar Podžić.

Vježba je realizirana na Manjači u periodu od 19. do 23. septembra, sa ciljem provjere dostignutog nivoa borbene spremnosti deklarisanih jedinica Oružanih snaga BiH i njihove sposobnosti da planiraju i izvode vojne operacije, u skladu sa NATO standardima.

Konferencija za medije ministra odbrane BiH Sifeta Podžića
Foto: Ministar odbrane BiH: Konferencija za medije ministra odbrane BiH Sifeta Podžića

Shodno tome, jedinice na terenu su rješavale različite taktičke zadatke prema zadatom scenariju koje, između ostalog, uključuju zaštitu kontrolnog punkta, zaštitu konvoja, odbranu od napada na bazu, neutralisanje pobunjeničkih snaga, kontrolu masa, medicinsku evakuaciju, vazdušni transport, uklanjanje improvizovanih eksplozivnih naprava i slično, čime su demonstrirale dostignuti nivo osposobljenosti i interoperabilnosti.

Prilikom realizacije vježbe pripadnici Oružanih snaga BiH su pokazali izuzetan nivo obučenosti, profesionalizma, posvećenosti i zalaganja, te su u konačnici demonstrirali osposobljenost za učešće u međunarodnim operacijama podrške miru i NATO vođenim vježbama. Ocjenjivački tim su činili predstavnici zemalja članica NATO-a, partnerskih zemalja i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Bataljonska grupa lake pješadije je po ocjeni ocjenjivačkog tima borbeno spremna, čime postaje dio NATO bazena snaga, raspoloživim za buduće mirovne operacije širom svijeta, kao i za učešće u NATO vježbama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije