Komšić sutra na Manjači: Vojna vježba i finalno ocjenjivanje OS BiH po NATO standardima

4
Radiosarajevo.ba
Komšić sutra na Manjači: Vojna vježba i finalno ocjenjivanje OS BiH po NATO standardima
Foto: Predsjedništvo BiH / Željko Komšić na Manjači

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić sutra će prisustvovati vojnoj vježbi "Kombinirani napor 22" pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije Oružanih snaga BiH koja se održava na vojnom poligonu „Manjača“.

"Kombinovani napor 22" ujedno je finalno ocjenjivanje ove deklarisane jedinice Oružanih snaga BiH, po NATO standardima.

Podsjetimo, postrojavanjem pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) u kasarni „Mika Bosnić“ na Manjači, jučer, 19. septembra 20202. godine, ozvaničеn је početak vježbe „Kombinovani napor 22“, koja je ujedno i finalno ocjenjivanje ove deklarisane jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao i reevaluacija voda Vojne policije i voda za uklanjanje eksplozivnih sredstava (EOD).

Oružane snage BiH po NATO konceptu: Na Manjači počela vježba "Kombinovani napor 22"

Oružane snage BiH po NATO konceptu: Na Manjači počela vježba "Kombinovani napor 22"

Tokom petodnevne vježbe će biti izvršeno ocjenjivanje (NEL-2) po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F) sa ciljem provjere dostignutog nivoa obučenosti pripadnika BGLP, te spremnosti i sposobnosti djelovanja u multinacionalnom okruženju po NATO standardima.

Smotru više od 800 pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije izvršio je načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Senad Mašović, koji je u svom obraćanju naglasio važnost vježbe NEL- 2 koja je kruna aktivnosti OS BiH od njihovog osnivanja. Također, naglasio je profesionalizam, spremnost i sposobnost pripadnika OS BiH, kako kroz dosadašnja ocjenjivanja tako i kroz angažman u međunarodnim mirovnim misijama.

Procjenu jedinice će izvršiti evaluatorski tim sačinjen od 20 ocjenjivača iz zemalja NATO-a i Partnerstva za mir i 50 ocjenjivača iz Oružanih snaga BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije