Američki general Kolasheski: Za nastavak napretka BiH ključna modernizacija i napredak OS BiH

2
Radiosarajevo.ba
Američki general Kolasheski: Za nastavak napretka BiH ključna modernizacija i napredak OS BiH
Foto: MO BiH / Komandant 5. korpusa Vojske SAD-a posjetio Ministarstvo odbrane BiH

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Mijo Krešić primio je u posjetu 28. jula 2022. godine generalpukovnika Johna Stephena Kolasheskog, komandanta 5. korpusa Vojske Sjedinjenih Američkih Država, zajedno sa delegacijom koju je predvodila zamjenica šefa misije Ambasade SAD u BiH Deborah Mennuti.

Izrazivši dobrodošlicu u MO BiH, zamjenik Krešić naveo je kako su SAD dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine, te da je saradnja ministarstava odbrane dviju zemalja na veoma zavidnom nivou. Također, Krešić se zahvalio za sve što SAD čine za MO i OS BiH, posebno u programima saradnje kroz mnogobrojne programe školovanja, obuke te kroz vrijedne donacije sredstava i opreme koje znatno doprinose jačanju operativnosti Oružanih snaga BiH.

General Kolasheski se zahvalio na prijemu, naglasio kako su SAD posvećene Europi, a posebno
zemljama Zapadnog Balkana.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Počela vojna vježba OS BiH s Amerikancima, Komšić poručuje: "Drago mi je"

Počela vojna vježba OS BiH s Amerikancima, Komšić poručuje: "Drago mi je"

"Smatram da je Bosna i Hercegovina napredovala mnogo od kraja rata, a da je za nastavak tog napretka ključna modernizacija i napredak OS BiH. Zbog toga, svi programi školovanja, donacije i obuke, koje realizira Vojska SAD-a zajedno sa OS BiH, veoma su važni kako zbog sticanja iskustva tako i zbog obostranog prenošenja znanja“, istakao je Kolasheski.

Zamjenik Krešić se osvrnuo i na trenutnu ukrajinsku krizu koja predstavlja izazov bez presedana za europsku sigurnost. Naveo je da je ovakav složen međunarodni kontekst za MO BiH dodatno izazovan, ali da i u takvim okolnostima MO i OS BiH ostaju posvećeni ispunjenju svoje zakonske uloge i uz velike poteškoće, istrajni u izvršenju svoje misije i zadataka, gdje je "strateško partnerstvo sa SAD-om od nemjerljive važnosti".

Delegacija SAD-a svoju posjetu će nastaviti posjetom Zajedničkom štabu OS BiH, gdje će sastati sa načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem, te posjetom
Operativnoj komandi OS BiH gdje je planiran sastanak sa komandantom Operativne komande
generalmajorom Radovanom Ilićem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije