Admiral NATO-a Rob Bauer o razlozima posjete našoj zemlji: "Sigurnost BiH je ključna"

0
Radiosarajevo.ba
Admiral NATO-a Rob Bauer o razlozima posjete našoj zemlji: "Sigurnost BiH je ključna"
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Rob Bauer admiral NATO-a

Predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a, admiral Rob Bauer, u posjeti je Bosni i Hercegovini

Prvo je posjetio delegaciju Oružanih snaga BiH.

Sastao se sa načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH, generalpukovnikom Senadom Mašovićem.

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Bauer je obraćanje započeo tako što se na bosanskom jeziku pozdravio sa prisutnima sa "Dobro jutro" te zahvalio generalu Mašoviću na gostoprimstvu.

Admiral NATO-a Rob Bauer stigao u BiH: Pogledajte fotografije sa svečanog dočeka

Admiral NATO-a Rob Bauer stigao u BiH: Pogledajte fotografije sa svečanog dočeka

Osvrnuo se na razloge posjete te komentirao globalnu i domaću sigurnosnu situaciju.

"Moja posjeta dolazi kada je globalna sigurnost pod ogromnim pritiskom. Konflikt u Ukrajini je više od Ukrajine i prijeti i drugim zemljama. Sistem u kojem se konflikti rješavaju na miran način, taj sistem je pod napadom. Rat u Ukrajini ima globalne posljedice uključujući i zapadni Balkan", istakao je Bauer.

Zatim se osvrnuo na NATO samit koji održan u Madridu, a gdje je učestvovao i Sifet Podžić sa delegacijom Ministarstva odbrane BiH.

"Na NATO samitu u Madridu lideri su se dogovorili da pomognu zemljama koje su pod ruskim utjecajem, uključujući i BiH tako što će se investirati u odbrambene mehanizme.

Delegacija Ministarstva odbrane BiH na NATO samitu

Delegacija Ministarstva odbrane BiH na NATO samitu

Prisustvo EUFOR-a Althea prikazuje naše partnerstvo sa BIH. Sigurnost BiH je ključna za stabilnost zapadnog Balkana i ostatka Europe. Svrha ove posjete je da shvatim koje su sposobnosti vaših OSBiH", zaključio je Bauer u svom obraćanju.

I generalpukovnik OSBiH Senad Mašović se također obratio medijima. Istakao je da je za odbrambeni sistem BiH značajan i važan iz više aspekata.

"Prije svega, potvrđuje da je NATO prisutan u Bosni i Hercegovini, da NATO i BiH efikasno sarađuju na visokom nivou, te da Bosna i Hercegovina ima svoje mjesto i da pripada NATO porodici.

Da se u NATO savezu cijeni sve što su OS BiH uradile do sada na međunarodnom planu učestvujući u NATO vođenim operacijama podrške miru, kao i unutrašnjem planu pomažući građanima u slučaju prirodnih elementarnih nepogoda, kao što se danas dešava", istakao je Mašović.

Admiral Rob Bauer će se u toku dana sastati i sa članovima Predsjedništva BiH, a sutra će posjetiti Kamp Butmir - Štab NATO-a, a prije toga je u kasarni Rajlovac planiran prikaz operativnih sposobnosti Oružanih snaga naše zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije