Oružane snage BiH po NATO konceptu: Na Manjači počela vježba "Kombinovani napor 22"

3
Radiosarajevo.ba
Oružane snage BiH po NATO konceptu: Na Manjači počela vježba "Kombinovani napor 22"
Foto: OS BiH / OS BiH, arhiv (Nije riječ o događaju sa slike)

Postrojavanjem pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) u kasarni „Mika Bosnić“ na Manjači, danas, 19. septembra 20202. godine, ozvaničеn је početak vježbe „Kombinovani napor 22“, koja je ujedno i finalno ocjenjivanje ove deklarisane jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao i reevaluacija voda Vojne policije i voda za uklanjanje eksplozivnih sredstava (EOD).

Tokom petodnevne vježbe će biti izvršeno ocjenjivanje (NEL-2) po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F) sa ciljem provjere dostignutog nivoa obučenosti pripadnika BGLP, te spremnosti i sposobnosti djelovanja u multinacionalnom okruženju po NATO standardima.

Smotru više od 800 pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije izvršio je načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Senad Mašović, koji je u svom obraćanju naglasio važnost vježbe NEL- 2 koja je kruna aktivnosti OS BiH od njihovog osnivanja. Također, naglasio je profesionalizam, spremnost i sposobnost pripadnika OS BiH, kako kroz dosadašnja ocjenjivanja tako i kroz angažman u međunarodnim mirovnim misijama.

Edin Subašić: Veto na nastavak misije EUFOR-a uvodi NATO u Bosnu

Edin Subašić: Veto na nastavak misije EUFOR-a uvodi NATO u Bosnu

Na kraju je svim pripadnicima poželio uspjeh u izvršavanju svih dodijeljenih zadataka. Pored generala Mašovića, postrojenim jedinicama su se obratili i komandant OK OS BiH generalmajor Radovan Ilić i direktor vježbe brigadir Slaven Blavicki.

Procjenu jedinice će izvršiti evaluatorski tim sačinjen od 20 ocjenjivača iz zemalja NATO-a i Partnerstva za mir i 50 ocjenjivača iz Oružanih snaga BiH.

Podsjećamo da su deklarisane jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine od 2019. godine uspješno prošle tri nivoa ocjenjivanja SEL-1 i SEL-2 (od strane ocjenjivača iz OS BiH) i NEL-1 (od strane ocjenjivača iz NATO i partnerskih zemalja).

Ocjenjivanje NEL-2, kroz realizaciju vježbe "Kombinovani napor 22", predstavlja finalnu aktivnost obuke deklarisanih jedinica u cilju sticanja interoperabilnosti i sposobnosti za djelovanje po NATO standardima, čijim će uspješnim završetkom OS BiH imati spremnu jedinicu ranga bataljona raspoloživu za učešće u budućim mirovnim operacijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije