Pogledajte kako je bilo na prezentaciji velike vojne vježbe Oružanih snaga BiH na Manjači

2
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako je bilo na prezentaciji velike vojne vježbe Oružanih snaga BiH na Manjači
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Na glavnom poligonu za obuku "Manjača" trećeg dana vježbe "Kombinovani napor 22", u srijedu, 21. septembra 2022. godine, upriličen je Dan visokih zvanica, na kojem su pripadnici deklarisane jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine predstavili osnovne elemente vježbe koju ocjenjuju ocjenjivači zamalja NATO-a i Partnerstva za mir.

Prezentaciji borbenih sposobnosti Bataljonske grupe lake pješadije prisustvovali su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić, zamjenici načelnika Zajedničkog štaba OS BiH, general-majori Ivica Jerkić i Gojko Knežević, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahnić, komandant Operativne komande general-major Radovan Ilić, te komandant Komande za podršku general-major Marko Stojičić i drugi predstavnici MO i OS BiH. 

Pored predstavnika MO i OS BiH, događaju su prisustvovali komandant NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela Mekgaha (McGaha), paralmetnarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović, te ostali predstavnici državnih institucija i ambasada u BiH.

Šaćir Filandra: "Trojka" – između Svoje vlasti i Naše države

Šaćir Filandra: "Trojka" – između Svoje vlasti i Naše države

Za posjetioce vježbe je upriličen brifing od strane oficira za provođenje vježbe brigadira Mirzeta Lubenovića na kom je analizirano učešće jedinica OS BiH u procesu ocjenjivanja po Konceptu operativnih sposobnosti (OCC& EF). Prisutnima se obratio i direktor vježbe, brigadir Slaven Blavicki, koji je goste upoznao sa organizacijom direktorijata i procesom vođenja vježbe, te izrazio zadovoljstvo dinamikom realizacije same aktivnosti.

Direktor ocjenjivanja, brigadir Predrag Visković je prisutne takođe upoznao sa organizacijom i tokom dosadašnjeg ocjenjivanja. Tokom posjete gostima su prezentovane i neke od aktivnosti jedinica na terenu u sastavu Bataljonske grupe lake pješadije. 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je vojnicima podoficirima i oficirima koji izvode vježbu i onima koji su učestvovali u planiranju vježbe poželio uspjeh i dodao da je uvjeren da će ishod vježbe biti pozitivan.

"Naše Oružane snage pokazuju da su sposobne da izvedu velike stvari, čak i u otežanim okolnostima, ne samo kada je riječ o situaciji na terenu, nego prije svega kao snage koje imaju manjak političke podrške u smislu opstanka i materijalne podrške". 

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić je u svom obraćanju istakao da je završna NATO evaluacija jedinice ranga bataljonske grupe veliki poduhvat za svaku vojsku, a naročito za vojsku veličine Oružanih snaga BiH. „To je završna etapa maratona koji je započet prije šest godina, našom aplikacijom za OCC E&F i nastavljen prvom samoprocjenom, provedenom 2019. godine.

Želim da ova vježba i NEL 2 ocjena budu dokaz da Oružane snage BiH, uz potvrđenu interoperabilnost organizacije, doktrine i opreme, dostižu nivo spremnosti i sposobnost za ravnopravno učešće u kompleksnim zajedničkim operacijama i integraciju u šire bezbjednosne i odbrambene strukture, a Bosna i Hercegovina svoju pripadnost evropskoj i evroatlantskoj zajednici s kojom dijelimo iste bezbjednosne izazove, ali i iste vrijednosti“, rekao je ministar Podžić. On je dodao da su samo obučene i opremljene Oružane snage BiH zalog produktivnoj saradnji, te regionalnoj bezbjednosti i stabilnosti.

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH general-major Ivica Jerkić je izrazio očekivanja da će Bataljonska grupa lake pješadije, po završetku ocjenjivanja, dobiti izvještaj da je borbeno spremna.

Komandant Operativne komande general-major Radovan Ilić je izrazio uvjerenje da će trud, napor i organizacija rada tokom ove vježbe opravdati očekivanja shodno ranije postavljenim ciljevima i zadacima i da će po završetku vježbe jedinice dobiti pozitivnu ocjenu, što je veoma bitno u smislu obuke vojnika, komandi i jedinica.

Komandant NATO Štaba Sarajevo, brigadni general Pamela Mekgaha je izjavila da je ova vježba kulminacija četvorogodišnje obuke, koja je iz godine u godinu bila sve izazovnija i zahtjevnija i pokazatelj je posvećenosti, napornog rada i profesionalnog odnosa vojnika prema misiji oružanih snaga.

Vježba "Kombinovani napor 22" se završava u petak, 23. septembra 2022. godine, a njenom uspješnom realizacijom će biti okončan četvorogodišnji ciklus ocjenjivanja, a kojim bi se OS BiH pridružile NATO bazenu snaga, raspoloživim za učešće u budućim mirovnim operacijama širom svijeta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije