Tužilaštvo BiH / Podignuta optužnica protiv uposlenika UIO zbog primanja mita od 7.000 KM

28. 11. 2017. u 12:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Kulenović Nedima, rođenog 1955. godine u Banja Luci, zaposlen u UIO BiH, RC Banja Luka, na mjestu šefa Grupe za prinudne naplate.

Optuženi se tereti da je 9. juna 2016. godine u Banja Luci, u službenim prostorijama UIO BiH, RC Banja Luka, kao šef Grupe za prinudnu naplatu, primio u svom uredu osobu koja je kao vlasnik poduzeća, došla da se informira o mogućnostima reprograma poreznog duga u iznosu od oko 73.000 KM, zbog kojeg je došlo do blokade računa poduzeća.

Prema navodima optužnice, optuženi je od navedene osobe,  tražio da mu sutradan donese iznos od 7000 KM, kako bi izvršio deblokadu računa navedenog poduzeća.

Navedeni vlasnik poduzeća, o svemu je informirao nadležne pravosudne organe, te sutradan donio novac u označenim novčanicama u ured optuženog Kulenovića, gdje mu je predao novac, nakon čega je optuženi na mjestu događaja lišen slobode od strane policijskih djelatnika MUP-a RS, a označeni novac kod njega pronađen.

Optuženi Kulenović Nedim tereti se da je počinio kazneno djelo primanja dara ili drugih oblika koristi iz članka 217. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

 

NEMA KOMENTARA