Podignuta optužnica protiv Muniba Ahmetspahića zbog terorizma

Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica protiv Muniba Ahmetspahića zbog terorizma
PrtScr / Munib Ahmetspahić na suđenju Mevlidu Jašareviću

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je kako je podignuta optužnica protiv Muniba Ahmetspahića (1990.) za krivično djelo terorizma.

"Optuženi Munib Ahmetspahić se tereti da je od  2013. do 2018. godine boravio na području Sirije i Iraka kao pripadnik paravojnih formacija „ISIL“, „Jabhet al-Nusra“, „Al-Nusrah Front“ koje su od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašene terorističkim organizacijama", saopćeno je.

Ahmetspahić, zvani Ebu Davud, Osman i Mugira, rođen je u Zenici, tereti se da je u dva navrata, sa ciljem pridruživanja terorističkim organizacijama u periodu između 2013. i 2018. godine, boravio na području Sirije i Iraka, gdje se pridružio paravojnim formacijama „ISIL“, „Jabhet al-Nusra“, „Al-Nusrah Front“.

"Optuženi se tereti da se pridružio terorističkim organizacijama i sudjelovao u borbama i terorističkim aktivnostima prilikom čega je i teško ranjen na području Sirije. Istraga protiv optuženog vođena je u okviru predmeta kodnog naziva „Damask“, koju sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH i inostranstvu provodi Tužilaštvo BiH. Optuženi se tereti za krivično djelo organiziranje terorističke grupe  iz člana 202d. stava 2., a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizma iz člana 201. KZ-a BiH. Uz optužnicu,  Sudu BiH je upućen i prijedlog za produženje pritvora", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije