Uhapšen Munib Ahmetspahić, saučesnik u napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Uhapšen Munib Ahmetspahić, saučesnik u napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu
PrtScr / Munib Ahmetspahić na suđenju Mevlidu Jašareviću

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu uhapsili su u četvrtak navečer na Međunarodnom graničnom prijelazu Aerodrom Sarajevo Munib Ahmetspahića, osumnjičenog za terorizam, saznaje Balkanska istraživačka Mreža u BiH (BIRN BiH) iz izvora bliskih istrazi.

Kako je iz ovih izvora potvrđeno za BIRN BiH, Ahmetspahić, je dugo godina boravio u selu Maoča, poznatom kao mjestu boravka pripadnika Selefijske zajednice, a inače je iz Zenice.

Istraži organi Ahmetspahića dovode u vezu sa napadom na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, koji je pucajući iz kalašnjikova izvršio Mevlid Jašarević.

Jašarević je Apelaciono vijeć osudilo na 15 godina za terorizam. Apelaciono vijeće Suda BiH smatra da je Jašarević počinio krivično djelo s ciljem ozbiljnog zastrašivanja građana i s ciljem da promijeni odluke vlada Njemačke i SAD-a, prvenstveno kada je riječ o njihovom vojnom angažmanu u Afganistanu, odnosno kada je riječ on njihovom odnosu prema muslimanima u svijetu.

Munib Ahmetspahić na suđenju Mevlidu Jašareviću - undefined

PrtScr: Munib Ahmetspahić na suđenju Mevlidu Jašareviću

Uhapšeni Ahmetspahić se sumnjiči za organiziranje terorističke grupe pripremanje krivičnog djela vezanog za terorizam.

“Lice lišeno slobode se sumnjiči da je u periodu od 1.7.2013 godine, boravilo na ratom zahvaćenom području Sirije i Iraka kao pripadnik terorističkih organizacija Al-Nusra Front i ISIL u Iraku i Siriji” navodi se u saopćenju SIPA-e.

Početkom 2014. evidentirano je Ahmetspahićevo prisustvo u gradu Haritanu. Borio se u jedinici Bejtul kojom je komandovao Safet Brkić. Bivši pripadnci ISIL-a koji su po povratku u BiH uhapšeni, u izjavama za SIPA-u govorili su kako je Munib teško ranjen, te da je izgubio nogu.

Uhapšeni je priveden u prostorije SIPA-e i nad njim se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predato u dalju nadležnost Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije