Šokantna ispovijest Mevlida Jašarevića: Nisam zadovoljan svojim učinkom tog dana (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Šokantna ispovijest Mevlida Jašarevića: Nisam zadovoljan svojim učinkom tog dana (VIDEO)

Najveća greška mi je bila što sam prebrzo ispucao sve metke iz kalašnjikova. Sve vrijeme dok sam pucao ispred Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu nadao sam se da će specijalci izaći iz zgrade i priželjkivao sam ih za mete. Nisam zadovoljan svojim učinkom tog dana i samo jednim ranjenim policajcem.

Riječi su ovo Mevlida Jašarevića koje je, kako javljaju mediji, izgovorio u dokumentarnom filmu Napadanja, autora Admira Crvčanina, emitiranom na Cinema TV.

Ispovijest Mevlida Jašarevića: Odluka o napadu pala je ujutro... (VIDEO)

 

Jašarević je sat i po, nasmijan i bez trunke kajanja, govorio kako se pripremao za napad, o napadu, suđenju, 15-godišnjoj robiji... Jedine emocije pokazao je kad je pričao o tome kako mu je majka plakala kad je uhapšen.

Nasmijani i opušteni Jašarević u ispovijesti navodi kako mu je tetka, koja mu je bila u posjeti, rekla kako je bio miran u školi, kako je slušao i nikad nisi opsovao, pa mu je dodala: „Možda je bolje da su naša djeca sad nemirna, možda kasnije budu mirna.“

"Na napad sam se pripremao u Donjoj Maoči, gdje sam živio sa suprugom i djetetom. Niko od braće me nije nagovarao, niti mi je pomagao, ideja je bila moja. Kuća mi je bila puna oružja; svaki musliman treba da je dobro naoružan", ispričao je Jašarević te otkrio kako je prvi put u BiH došao kada je posjetio Maoču.

Osuđeni terorista je kazao kako je „s braćom u Donjoj Maoči “pokušavao da vježba gađanje, ali su im smetali helikopteri koji su često nadlijetali ovu vehabijsko-selefijsku koloniju u BiH.

Prema njegovim riječima, odluka o napadu donesena je to jutro. Cilj mu je, priznaje uz osmijeh, bio da ga ubiju.

 Oni koji su pratili njegovo suđenje, sjećaju se kako se na sudu pojavio obrijan, te je kazao da se „odrekao“ vehabija i braće u Maoči, uz rečenicu kako bi bilo bolje da je mislio o svom djetetu nego o Afganistanu. Na suđenju se izvinio porodici ranjenog policajca Mirsada Velića, građanima Sarajeva i osoblju Američke ambasade. No, čim je upućen na izdržavanje kazne vratio se svojoj „ideologiji“ i prepoznatljivom vehabijskom imidžu.

Jašarević je rođen u Novom Pazaru, gdje je i odrastao.

Podsjećanja radi, Jašarević je 28. oktobra 2011. godine iz automatske puške pucao na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu. Tokom 50 minuta, koliko je trajao njegov napad, ispalio je 105 metaka iz automatske puške. Tom prilikom Jašarević je teško ranio pripadnika policije Mirsada Velića. Jašarevića je u jednom trenutku pogodio i onesposobio snajperista Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije