Tužilaštvo BiH predložilo pritvor za Muniba Ahmetspahića: Osumnjičen za terorizam

AA
Tužilaštvo BiH predložilo pritvor za Muniba Ahmetspahića: Osumnjičen za terorizam
PrtScr / Munib Ahmetspahić na suđenju Mevlidu Jašareviću

Tužilac Odsjeka za terorizam Tužilaštva Bosne i Hercegovine Sudu BiH uputio je prijedlog za određivanje pritvora za Muniba Ahmetspahića osumnjičenog za kaznena djela terorizma i osnivanja terorističke skupine.

BiH / Uhapšen Munib Ahmetspahić, saučesnik u napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu

Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi osumnjičeni mogao ponoviti kazneno djelo, kao i opasnosti da bi njegov boravak na slobodi mogao izatvati uznemirenje javnosti i narušavanje sigurnosti, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Dodaje se i kako je Ahmetspahić rođen 1990. godine u Zenici i da je poznat pod nadimcima Ebu Davud, Osman i Mugira.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je od 2013. godine, u dva navrata, duži vremenski period proveo na području Sirije, gdje se borio na terorističke organizacije ISIS te se borio u jedinicama radikalnih vjerskih skupina "Džebhatu Nusra" i "ISIS".

Tokom istrage, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni komunicirao i koordinirao aktivnosti sa drugim državljanima BiH, koji se nalaze na području Sirije i Iraka, kao i da je po dolasku u BiH organizirao i pomagao odlazak drugog državljanina BiH na to područje.

Također, osumnjičeni Ahmetspahić je osoba koja se dovodi u vezu s Mevlidom Jašarevićem, osuđenim za napad na ambasadu SAD u oktobru 2011. godine, podsjećaju iz Tužilaštva.

U ovom predmetu i provedenim istražnim operacijama, ostvarena je značajna međunarodna suradnja s partnerskim institucijama SAD-a.

Osumnjičeni se tereti za kazneno djelo organiziranje terorističke skupine iz članka 202. d. i kazneno djelo terorizma iz članka 201. KZ BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije