Počeo sudski postupak: Sebija Izetbegović tužila UNSA, nije se pojavila na ročištu

3
Radiosarajevo.ba
Počeo sudski postupak: Sebija Izetbegović tužila UNSA, nije se pojavila na ročištu
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Ročište na Općinskom sudu u Sarajevu - Sebija Izetbegović tužila UNSA

U Općinskom sudu u Sarajevu počeo je sudski postupak po tužbi smijenjene direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović protiv Univerziteta u Sarajevu.

Ona je tužila Univerzitet u Sarajevu, tražeći da se poništi odluka o oduzimanju titule magistra medicinskih nauka.

Danas, 28. februara održava se prvo pripremno ročište, na kojem se nije pojavila Sebija Izetbegović.

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Na ročištu su prisutni advokati Sebije Izetbegović, Senka Nožica i Esad Oruč, te advokat koji zastupa UNSA Enver Smajkan.

"Ona je tužila Univerzitet prije tri, četiri mjeseca kada su podnesene mjere osiguranja. Dakle, mjere osiguranja prati tužba jer bez toga nema postupka. Prvo ročište je u srijedu, 28. februara povodom tužbe. Ona je povodom te iste tužbe odbijena pravomoćno, a tražila je da se ne izvršava odluka kojom joj je poništeno zvanje magistra.

Sebija Izetbegović tužila Univerzitet u Sarajevu, poznat datum prvog ročišta

Sebija Izetbegović tužila Univerzitet u Sarajevu, poznat datum prvog ročišta

Sada slijedi redovni parnični postupak, pripremno ročište, a dalje ćemo vidjeti", kazao je ranije za portal Radiosarajevo.ba advokat Enver Smajkan koji zastupa UNSA.

Podsjetimo, Kantonalni sud u Sarajevu u septembru je odbio žalbu na odluku Općinskog suda u Sarajevu koju su podnijeli advokati direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović kojom je odbijen zahtjev za mjere osiguranja, jer nije dokazala da je ispunila ispitne obaveze na postdiplomskom studiju.

Senat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) 6. marta prošle godine održao je vanrednu sjednicu i odlučio da Sebiji Izetbegović, tada generalnoj direktorici KCUS-a, poništi akademsko zvanje magistrice medicinskih nauka.

Na sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) iste godine, oduzeto joj je zvanje redovne profesorice na Medicinskom fakultetu - van snage je stavljena odluka iz 2014. godine kada je Izetbegović izabrana za redovnu profesoricu. Od 1. augusta 2023. godine, Sebija Izetbegović zvanično više nije zaposlena na Medicinskom fakutetu u Sarajevu.

U ponedjeljak, 27. novembra, Sebiju Izetbegović smijenja je s čela KUCS-a te je za novog vršioca dužnosti direktora imenovan Alen Pilav. Na KCUS-u je dala otkaz 12. februara ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije