Počeo sastanak ugostitelja: Kakva će biti njihova odluka, hoće li biti tužbi?

4
J. Ć.
Počeo sastanak ugostitelja: Kakva će biti njihova odluka, hoće li biti tužbi?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Protesti ugostitelja u Sarajevu

U Kantonu Sarajevo danas na snagu stupa novi termin zabrane kretanja i to od 21:00 pa do 5:00 sati ujutro.

Ovo je odluka Vlade KS-a na sjednici koja se održala sinoć zbog drastično pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo.

Zatvaraju se i ugostiteljski objekti na period od 15 dana. 

Amar Trbović, predstavnik Udruženja sarajevskih ugostitelja najavio je tužbe i krivične prijave nakon ove oduke koje je potvrdio za portal Radiosarajevo.ba.

"Mi smo odmah imali mini sastanak. Sada upravo imamo sastanak s advokaticom, a zatim će se sastati tri udruženja u 15 sati", rekao nam je Trbović.

Kako je ranije kazao za naš portal, ovo je za ugostitelje katastrofa, jer se opet samo jedna branša zatvara selektivno.

"Obećana je neka pomoć, a mi nemamo ništa na papiru. Najavit ćemo se i danas kod premijera (op.a., Edin Forto) preko advokatske kancelarije da nas što hitnije prime, da vidimo šta ćemo primati od pomoći. Ako ne dobijemo adekvatne odgovore, morat ćemo izaći", rekao je Trbović.

Najavio je da se traži "papir, pomoć, mjesec za mjesec".

"Ne kao prošli put. Za juni što su objavili da ćemo dobiti pomoć, niko od nas nije to dobio. I ko je prošao - nije im isplaćeno. Tražit ćemo da se pomoć uplati odmah", poručio je Trbović.

Iznio je i podatak - nakon djelomičnog lockdowna koji je organizovan u KS-u tokom prošlog vikenda, 50 objekata je predalo zahtjeve da zatvori radnje.

"Ovo nije pitanje samo nas, već i radnika i njihovih porodica. Idu tužbe i na federalni i na kantonalni nivo, te krivične prijave. Ustavni sud je donio odluku da ovo ništa ne važi jer je ukinuto stanje prirodne nepogode. Ovo sve što Krizni štab donosi odluke, to nije u skladu sa Ustavnim sudom", kazao je za portal Radiosarajevo.ba Amar Trbović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije