! / Trbović nakon odluke Vlade KS: Idu tužbe na federalni i kantonalni nivo

18. 03. 2021. u 22:02:00 I. S.

Shares: 269

U Kantonu Sarajevo od 19. marta 2021. godine na snagu stupa novi termin zabrane kretanja i to od 21:00 pa do 5:00 sati ujutro.

Ovo je odluka Vlade KS-a na večerašnjoj sjednici zbog drastično pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo.

Zatvaraju se i ugostiteljski objekti na period od 15 dana.

Amar Trbović, predstavnik Udruženja sarajevskih ugostitelja najavio je tužbe i krivične prijave nakon ove oduke za portal Radiosarajevo.ba.

"Mi smo odmah imali mini sastanak. Sutra u 10 ujutru imamo sastanak sa advokatima, a zatim će se sastati tri udruženja u tri sata. Ovo je katastrofa, opet samo jedna branša se zatvara selektivno. Obećana je neka pomoć, a mi nemamo ništa na papiru. Najavit ćemo se i sutra kod premijera (op.a., Edin Forto) preko advokatske kancelarije da nas što hitnije prime, da vidimo šta ćemo primati od pomoći. Ako ne dobijemo adekvatne odgovore, morat ćemo izaći", rekao je Trbović.

Najavio je da se traži "papir, pomoć, mjesec za mjesec".

"Ne kao prošli put. Za juni što su objavili da ćemo dobiti pomoć, niko od nas nije to dobio. I ko je prošao - nije im isplaćeno. Tražit ćemo da se pomoć uplati odmah", poručio je Trbović.

Iznio je i podatak - nakon djelomičnog lockdowna koji je organizovan u KS-u tokom prošlog vikenda, 50 objekata je predalo zahtjeve da zatvori radnje.

"Ovo nije pitanje samo nas, već i radnika i njihovih porodica. Idu tužbe i na federalni i na kantonalni nivo, te krivične prijave. Ustavni sud je donio odluku da ovo ništa ne važi jer je ukinuto stanje prirodne nepogode. Ovo sve što Krizni štab donosi odluke, to nije u skladu sa Ustavnim sudom", zaključio je Trbović.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (15)