Počeo novi protest boraca: Svoja prava sada traže ispred Parlamenta FBiH

E. H.
Počeo novi protest boraca: Svoja prava sada traže ispred Parlamenta FBiH
/ Okupljeni ispred Parlamenta
Nakon što su protestirali prošle sedmice ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu, demobilizirani borci, članovi Koordinacije boračkih udruženja i saveza u Federaciji BiH počeli novi protest, ovog puta ispred zgrade Parlamenta FBiH u Sarajevu.

Protest je počeo u 11 sati, a okupilo se stotinjak bivših boraca.

Šaban Habibović je jedan od  boraca koji se na početku obratio medijima, kazavši kako su došli da izvrše pritisak na parlamentarce.

"Zadovoljni smo što je Vlada obećala da će u roku od deset dana uputiti izmjene i dopune zakona u parlamentarnu proceduru na usvajanje. Ipak, ako se to ne desi, za 29. decembar najavljujemo masovne proteste u Sarajevu gdje ćemo ponovo tražiti svoja prava", kazao je on.

Predstavnici boraca zamolili su okupljene za dostojanstvo i da ne zaborave da su došli tu radi ispunjenja zahtjeva, a prisutni su Fatihom i minutom šutnje odali počast šehidima i poginulim borcima, svojim umrlim kolegama.

Osnovni zahtjev boraca, koji su već ranije iznijeli na prošlosedmičnim protestima, jeste da im se vrate njihova prava umanjena prethodnim izmjenama i dopunama Zakona, odnosno, da se njihova primanja vrate na raniji nivo nakon što su pomenutim izmjenama i dopunama 2013. godine umanjena za 20 posto.

Prošle sedmice borci su uspjeli s predstavnicima Vlade dogovoriti da od 1. januara bude usvojen koeficijent od 1.485, kao i to da izmjene i domune Zakona o povoljnijem penzioniranju branilaca po hitnoj proceduri ide u Parlament na usvajanje. U vezi s tim, a povodom današnje vanredne sjednice Parlamenta Federacije BiH.

To je, ustvari, kako su i najavili nakon prošlosedmičnih protesta, svojevrstan pritisak boraca na političare da napokon ostvare ono što su im obećali, te da usvoje izmjene i dopune zakona koje će staviti borce u povoljniji položaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije