Plenković o plinovodu Hrvatska - RS: Riječ je o protokolu i on nije sporan

Radiosarajevo.ba
Plenković o plinovodu Hrvatska - RS: Riječ je o protokolu i on nije sporan
AA / Andrej Plenković
Premijer Repulike Hrvatske Andrej Plenković, komentirajući potpisivanje protokola između resornih ministarstava u Hrvatskoj i Republici Srpskoj u vezi sa gasifikacijom rafinerije Brod, istaknuo je kako ne vidi bilo kakav problem u tome.

Naime, odgovarajući na pitanja zastupnika u hrvatskom Saboru Zlatka Hasanbegovića, koji je upozorio da bi zbog ovog Hrvatska mogla postati prva država koja je potpisala međunarodni ugovor s RS-om, Plenković je istaknuo kako nije riječ o ugovoru, nego o protokolu, kojeg se može kvalificirati i kao međunarodni akt, prenosi Hina.

"Dakle, nijansa ispod ugovora, što nije nebitno", rekao je Plenković i naglasio kako je protokol potpisan 31. oktobra imao svoj "prethodni put" i dogovore koji se nisu vodili samo na nivou jednog od dva bh. entiteta, nego i na nivou centralne vlasti i ministara.

"Prva smo vlada koja je otišla u punom sastavu u Sarajevo i što se tiče širih odnosa s BiH, naša potpora njenom europskom putu i unutarnjim reformama je više nego jasna", poručio je Plenković.

Za kraj, istaknuo je kako je ovaj protokol potpisan kako bi se riješiuo problem onečišćenja zraka u Slavonskom brodu, što je veoma važno i za Hrvatsku i za BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije